Takaisin

Lääkäripäivät – taattua sisältöä uusin kehyksin

Kolmepäiväinen hybridikoulutustapahtuma tarjoaa laajasti ohjelmaa niin uran alkuvaiheessa olevalle kuin kokeneemmallekin lääkärille. Hybridimuodon ansiosta voit itse valita ne kurssit, jotka haluat ehdottomasti kuulla paikan päällä Messukeskuksessa ja mihin haluat syventyä tarkemmin tapahtuman jälkeen kurssitallenteita katsoen. Eri päivinä esillä olevat aiheet on koottu ohjelmalinjoiksi. Alla muutamia poimintoja kurssitarjonnasta, ole hyvä!

Keskiviikkona tarkastellaan johtamista, kliinikoita unohtamatta

Lääkäripäivien avauspäivänä tutustumme terveydenhuollon menetelmien arviointiin (HTA, Health Technology Assessment) ja kuulemme kuinka EU:n HTA-asetus tammikuussa 2025 voimaan tullessaan vaikuttaa lääkärin omaan työhön ja sidosryhmiin. Kurssin löydät ohjelmasta nimellä Terveydenhuollon menetelmien arviointi ja käyttöönotto nyt ja tulevaisuudessa

Tuttu vatsapäiväkurssi käsittelee aamupäivällä haiman ja maksan sairauksia ja ruoansulatuskanavan vaivoja – tarvitaanko puukkoa vai ei, ja hoidanko itse vai lähetänkö erikoissairaanhoitoon? Iltapäivällä keskitytään lasten ja nuorten vatsavaivoihin sekä paksusuolen sairauksiin.

Soten ohjaus on vuorovaikutteista. Aihetta käsitellään siksi myös kurssilla vuorovaikutteisesti. Saamme kuulla kokemuksia ministeriön ja hyvinvointialueiden ensimmäisestä vuodesta ja ohjausmallin kehittämisestä. Tämän kurssin löydät ohjelmasta nimellä Miten sotea ohjataan?

Onko eettisesti kestävää, jos terveydenhuollon laatua ei seurata? Aamupäivän sessiossa pohdimme tätä kurssilla Voiko laatua tuottaa ilman kustannuksia ja potilaiden näkökulmaa?

Aamupäivällä päivystävälle lääkärille tarjotaan päätöksenteon avuksi rakenteellista mallia Päivystämisen aakkoset -kurssilla. Iltapäivällä on mahdollisuus osallistua simulaatiota ja ryhmäkeskusteluja sisältävään pienryhmäkurssiin.

Mitä eroa on kliinisellä lääketieteellä ja vakuutuslääketieteellä? Terveysperusteiset etuudet ja henkilövakuutukset pähkinänkuoressa -kurssi hyödyttää etenkin maahanmuuttajalääkäreitä, mutta on oiva tietopaketti myös muille lääkäreille.

Iltapäivän ohjelmassa ovat Lääkärin uudet urapolut, joita esitellään Länsi-Uudeltamaalta ja Pohjois-Karjalasta.

Keskiviikkona voi oppia myös pienryhmissä: Ortopediaa on tarjolla Siltasairaalassa ja reumatologiaa Kolmiosairaalassa. Messukeskuksessa perehdytään EKG-tulkintaan.

Torstai on täynnä tutkimusta ja opetusta

Torstaina tapahtuma on vilkkaimmillaan: kandit saapuvat Lääkäripäiville eri puolilta Suomea – tiedonjano sekä näyttelyn pöhinä on käsin kosketeltavaa.

Aamupäivällä puheenaiheena ovat lääkärikoulutuksen resurssit ja saat kuvan nykytilanteesta.

Aamupäivällä käsitellään myös suomalaisten elintapoja ja toimintakykyä, ja iltapäivällä katseet suunnataan terveyseroihin TerveSuomi-väestötutkimuksen tulosten pohjalta. Kurssin löydät ohjelmasta nimellä Kansallinen Terveysindeksi – suomalaisten terveyden ja toimintakyvyn muutokset ja alue-erot.

Torstain aamupäivässä arvioidaan lapsen levottomuuden taustatekijöitä oireilun aiheuttajana. Kuinka hoitaa ja kuinka tukea vanhempia tilanteessa kurssilla Levoton lapsi – mitä teen?

Erikoistuville lääkäreille ja heidän ohjaajilleen suunnattu kurssi Osaamisperustainen havainnointi ja arviointiohjelma antaa eväitä osaamisen arviointiohjelman rakentamiseen.

Miten pidän hyvän esityksen? -kurssilla pohditaan kuinka tuottaa mieleenpainuva ja vakuuttava esitys aina suunnitteluvaiheesta esitysmateriaalin jakamiseen asti.

Potilasvakuutuskeskuksen asiantuntijalääkäreiden työtä pääset seuraamaan kurssilla Vältä potilasvahingot! Perusterveydenhuollon ammattilaiselle on luvassa käytännön vinkkejä siihen, miten voit välttää toistuvia sudenkuoppia potilaiden hoidossa.

Pienryhmäkursseja on torstaina tarjolla sekä selkä- että yläraajakipujen diagnostiikasta ja hoidosta.

Perjantai on kurssipäivistä viimeisin vaan ei vähäisin

Perjantaina hallitaan lääkehoidon riskejä ja opitaan miten puuttua niihin sähköisiä työkaluja hyödyntämällä.

Aamupäivällä arvioidaan ajoterveyttä, johon puuttumalla voidaan myös ennaltaehkäistä kroonisia sairauksia.

Suosittu neurologinen tietopaketti tulee taas. Kurssin löydät ohjelmasta nimellä Neurologisesti oireileva vastaanotolla – kättä pidempää arkityöhön.

Vaikuttava potilasviestintä -kurssilla rakennetaan potilaskohtaamisiin soveltuva keskustelun ohjaamisen käytäntö, josta hyötyvät niin potilas itse, terveydenhuolto kuin lääkäri itse.

Elämäntapalääketiede Suomen terveydenhuollon palveluksessa -kurssilla opitaan että 80 % ennenaikaisista kuolemista johtuu epäterveellisestä ruokavaliosta, tupakoinnista ja fyysisestä passiivisuudesta. Sairauksien juurisyihin puuttumalla ja yksilöllisellä potilasohjauksella voidaan saada jopa kakkostyypin diabetes remissioon.

Nuorten mielenterveydestä puhutaan usein sairauskeskeisesti. Entäpä jos korostaisimme positiivista mielenterveyttä ja voimavaroja ja vahvistaisimme nuoren mielen hyvinvointia? Tästä kuullaan kurssilla Nuorisopsykiatriasta nuorten psyykkiseen kukoistukseen – mitä annettavaa positiivisella psykologialla on  lääketieteen ammattilaisille?

Lääkärin jokapäiväiset kliiniset päätökset vaikuttavat terveydenhuollon kokonaiskustannuksiin, kertoo kurssi
Lääkäri hyvinvointialueen kirstunvartijana.

Yksityissektorin uusi lainsäädäntö, käytännöt ja sopimukset -kurssilla kuullaan uuden lainsäädännön vaikutuksista.

Tekoäly lääketieteessä
-kurssilla pohditaan teknologian mahdollisuuksia ja uhkia potilaan hoidossa.

Pienryhmäkursseilla pääsee harjoittelemaan tavallisimpia injektioita ja haavojen diagnostiikkaa sekä hoitoa.

Areenalavan päivittäinen ohjelma julkaistaan 1.12.2023 ja luvassa on kiinnostavaa, kantaaottavaa ja ajankohtaista ohjelmaa!

Terhi Hulkko
Koulutuskoordinaattori
Suomen Lääkäriliitto