HUOM! Nämä ovat vanhat sivut. Siirry ajankohtaisille sivuille tästä.

Takaisin

Kumpaan nojaat, kliiniseen taitoon vai magneettikuvaan?

Perusasioista ei voi tinkiä, muistuttaa ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Jan Lindahl.

 

Vaikka potilaita hoidetaan yhä enemmän etävastaanotoilla, pelkän teknologian varaan ei kokonaisuutta voi jättää. Jos potilaalla on tuki- ja liikuntaelinongelma, hänet täytyy tutkia konkreettisella, kliinisellä tavalla.

– Ortopedisissä ongelmissa diagnostiikka perustuu aina anamneesiin ja kliiniseen tutkimukseen. Perusasiat ovat tärkeitä eikä niistä voi tinkiä, toteaa dosentti Jan Lindahl HUS:n Töölön sairaalasta.

Lindahlin mukaan kuvantamistutkimukset ovat alkaneet korostua diagnostiikassa, mutta ongelmatonta se ei ole.

– Esimerkiksi magneettikuvassa ei näy kaikki se, mitä kliinikko voi todeta kliiniseen tutkimukseen perustuen. Ehkä ilmassa on jonkinlainen toive, että kaikki pystyttäisiin jotenkin mittaamaan tai näkemään kuvista, mutta näinhän ei todellisuudessa ole.

Ihmiset saattavat myös herkästi hakeutua magneettikuvaan omalla kustannuksellaan ja huolestua, kun lausunnossa mainitaan esimerkiksi iän mukanaan tuomat kulumat.

– Jos lääkäri toteaa vaikkapa selkäkipuisen potilaan anamneesin ja kliinisen tutkimuksen perusteella, ettei niistä herää ajatusta esimerkiksi leikkaushoidon tarpeesta, kuvantamista ei tarvita. Turhien kuvantamisten välttäminen on myös yhteiskunnallisesti tärkeää terveydenhuollon kustannusten hillitsemiseksi.

Viidellä rastilla käydään läpi olkapään, selän, käden, polven ja nilkan kliininen tutkimus

Lääkäripäivillä on tarjolla jo klassikon aseman saavuttanut toivekurssi, jossa voit syventää ortopedistä kliinistä osaamistasi. Viidellä rastilla käydään läpi olkapään, selän, käden, polven ja nilkan kliininen tutkimus ja löydösten merkitys. Jokaisella rastilla kouluttajana on oman suppean erikoisalansa asiantuntija ja käytännön osaaja, joka neuvoo kurssilaisia kädestä pitäen.

Lisäksi selkäongelmien diagnostiikkaan on luvassa erityistä oppia.

– Selkäongelmien anamneesissa korostuu se, että potilaalta osaa kysyä juuri oikeat kysymykset. Niistä saadaan selvä punainen lanka, joka näyttää suuntaa työdiagnoosiin. Mietimme kurssilla näitä kysymyksiä ja niistä saatavaa tietoa.

Kurssilla opetetaan myös tekemään erilaisia kliiniseen tutkimukseen kuuluvia testejä.

– Pohdimme samalla, mikä testien merkitys on kokonaisdiagnostiikassa ja mitä johtopäätöksiä lääkäri voi niiden tuloksista tehdä. Keskitymme siis tärkeisiin perusasioihin koko päivän ajan.

Jan Lindahl toivottaa tervetulleeksi kurssille kaikki, jotka haluavat syventää ortopedisiä kliinisiä taitojaan.

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
Jan Lindahl tutkimassa polven stabiliteettia.

 

 

 

 

 

 

 

Ortopediset kliiniset tutkimusmenetelmät on pienryhmäkurssi, jolle mahtuu yhteensä 40 osallistujaa. Kurssi järjestetään 25.1.2023 Töölön sairaalassa Helsingissä.

Toim. Jaana Ahlblad