Takaisin

Ehjänä somessa

Koronapandemia teki nopeasti näkyväksi sen, mihin sosiaalinen media pahimmillaan pystyy. Nyt voimme hyödyntää siitä saatuja oppeja.

 

Sosiaalisen median sisällöt kattavat todennäköisesti kaiken, mitä ihmisen mieli voi tuottaa. Kissavideoita ja oman elämän kohokohtia, mutta myös toisen ihmisen vahingoittamisyrityksiä vihapuheen ja maalittamisen muodossa.

Koronapandemia toi nopeasti esiin sen, miten laajaan näkyvyyteen työnsä puolesta haastateltava asiantuntija voi julkisuudessa päätyä ja millainen myllytys siitä saattaa seurata. Tämän on kokenut muun muassa ylilääkäri, rokotetutkija Hanna Nohynek, joka on ollut eräs THL:n näkyvimmistä hahmoista pandemian aikaan.

Nohynek kertoo Lääkärilehdessä saaneensa paljon vihamielisiä viestejä ja joutuneensa tekemään viisi rikosilmoitusta.

Miten asiantuntija selviytyy maalittamisesta? Mitkä ovat työnantajan velvollisuudet ja miten työnantajan tulee toimia työntekijän tukemiseksi? Tästä on luvassa painavaa asiaa Lääkäripäivien kurssilla, jossa aiheesta puhuvat ylilääkäri Hanna Nohynek ja THL:n tietoturvapäällikkö Janne Rintamaa.

Lääkäripäivien somekurssi sopii myös lääkäreille, jotka miettivät somelääkäriksi ryhtymistä tai ovat muulla tavoin aktiivisia sosiaalisessa mediassa.

– Keskustelemme muun muassa siitä, toteutuuko etiikka lääkärien somekeskusteluissa. Mukana keskustelussa ovat erään lääkärien Facebook-ryhmän ylläpitäjä ja ryhmää seuraava jäsen, kertoo terveyspolitiikan asiantuntija Mervi Kattelus Lääkäriliitosta.

Myös terveysvaikuttamista tekevät somelääkärit kohtaavat eettisiä haasteita. Niistä ovat puhumassa somelääkärit Atte Virolainen ja Jenni Puoliväli-Oksala, jotka tavoittavat postauksillaan tuhansia, jopa satoja tuhansia ihmisiä.

Mervi Kattelus toivottaa kaikki sosiaalisesta mediasta kiinnostuneet lääkärit lämpimästi tervetulleeksi kurssille.

– Tarjoamme tiiviin paketin olemassaolevasta ohjeistuksesta ja käytännön kokemuksista.

Miten selviydyn eettisesti ja ehjänä somessa? -kurssi Lääkäripäivillä perjantaina 27. tammikuuta klo 9–11.15.

Toim. Jaana Ahlblad