Kaikki uutiset

Kroonisen väsymysoireyhtymän hoitoon etsitään kansallisia linjauksia

Krooninen väsymysoireyhtymä eli ME/CFS-tauti on lääkärikunnalle ja terveysviranomaisille hankala tapaus. Sairaus tunnetaan, mutta siihen ei ole olemassa parannuskeinoa. Avoimia kysymyksiä on paljon, ja oireyhtymän tunnistaminen on vaikeaa. Yhtenäisiä hoitosuosituksia taudin toteamisesta ja hoidosta ei ole vielä olemassa.

Oireyhtymän hoitoon etsitään nyt keskustelun kautta kansallista linjausta Lääkäri 2018 päätöspäivänä. Kurssin toinen puheenjohtaja, infektiotautien erikoislääkäri, dosentti Jukka Lumio kertoo:

– Tavoite on, että kaikki salista lähtevät ymmärtävät, että kyseessä on ankara, krooninen ja biologinen sairaus, jota psyykkiset syyt eivät selitä. Toivottavasti kurssi lisää myös ymmärrystä siitä, mitä oireyhtymän oikea diagnosointi ja hoito vaativat.

Kroonista väsymysoireyhtymää sairastaa arviolta 15 000 suomalaista. Oireyhtymän diagnosointi on vaikeaa.

­– Kolmasosa terveyskeskukseen vastaanotolle tulevista potilaista valittaa pitkällistä väsymystä. Siitä joukosta pitää löytää se yksi sadasta, joka täyttää vaikean uupumuksen kriteerit.

Diagnoosia ei Lumion mukaan pystytä varmentamaan perusterveydenhuollossa.

– On tärkeää varmistaa diagnoosi ja sulkea pois muut vaihtoehdot. Tätä varten eroissairaanhoidossa olisi hyvä olla moniammatilliset tiimit. Niissä olisi hyvä olla ainakin neurologi, infektiolääkäri ja usein myös psykiatri.

”Monen potilaan kohdalla ollaan umpisolmussa”

Vaikka kroonista väsymysoireyhtymää ei vielä pystytä parantamaan, sitä voidaan hoitaa.

– Diagnoosin varmentamisen jälkeen tiimi tekee hoidon määrittelyn. Varsinaiset hoidot ja seuranta voidaan tehdä perusterveydenhuollossa.

Potilaita hämmentää se, että oireyhtymää hoidetaan nykyisin hyvin erilaisilla tavoilla eikä korvattavista hoitomuodoista ole yksimielisyyttä. Lisäksi potilaiden on ollut vaikea päästä sairauseläkkeelle tai pitkälle sairauslomalle.

– Monen potilaan kohdalla ollaan umpisolmussa. Kela ei myönnä eläkettä, vaan potilas pannaan kuntoutusrumbaan, joka ei tahdo tehota.

Potilaiden aseman parantamiseksi Suomeen perustettiin marraskuussa jo toinen potilasyhdistys, Suomen lääketieteellinen ME/CFS-yhdistys ry. Sen tarkoitus on jakaa tietoa oireyhtymästä suomalaisille lääkäreille, auttaa suomalaisia lääkäreitä verkostoitumaan keskenään ja ulkomaalaisten lääkärien kanssa ja auttaa lääkäreitä parantamaan potilaskokemusta.

KAIKILLE AVOIN KURSSI 325: KROONINEN VÄSYMYSOIREYHTYMÄ. PERJANTAINA 12.1. KLO 13:30, MESSUKESKUKSEN SALI KARVONEN.