Kaikki uutiset

Äyräpää-palkinto professori Timo Otonkoskelle, Pohjola-palkinto emeritaprofessori Marjukka Mäkelälle

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt vuoden 2018 Matti Äyräpään palkinnon kantasolututkimuksen professori Timo Otonkoskelle. Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnon saa emeritaprofessori Marjukka Mäkelä työstään terveydenhuollon menetelmien arvioinnin edistämiseksi.

Timo Otonkoski on Suomen arvostetuimpia kantasolututkijoita ja hän työskentelee Helsingin yliopiston lääketieteellisen kantasolututkimuksen professorina. Hän on keskittynyt erityisesti 1-tyypin diabetekseen ja tehnyt siihen liittyvää uudentyyppistä kantasolutukimusta. Palkinto luovutetaan Otonkoskelle Helsingin Lääkäri 2018 -tapahtuman avajaisissa 10.1.2018.

Otonkosken tutkimustyö on jo yli neljännesvuosisadan liittynyt haiman beetasolun toimintahäiriöihin, jotka voivat johtaa mm. varhaisessa lapsuusiässä ilmaantuvaan vaikeahoitoiseen diabetekseen tai matalan verensokerin esiintymiseen. Hänen tutkimuksensa painopiste on siirtynyt vähitellen pluripotenttien eli monikykyisten kantasolujen pariin.

Emeritaprofessori Marjukka Mäkelä saa Lääkäri 2018 -tapahtumassa Pohjolan ja Suomi-yhtiön 20 000 euron lääketieteen palkinnon uraauurtavasta työstään terveydenhuollon menetelmien arvioinnin edistämiseksi.

Tutkimusprofessori Marjukka Mäkelä on terveydenhuollon menetelmien arvioinnin uranuurtaja Suomessa. Hän on työskennellyt tinkimättömästi näyttöön perustuvan toiminnan ja lääketieteen (EBM) edistämiseksi maassamme. Hän on ollut mm. käynnistämässä ja johtamassa Käypä hoito -suositusten tekemistä sekä terveydenhuollon menetelmien arviointiyksikköä Finohtaa vuonna 1995.

Marjukka Mäkelä pitää palkintoluennon Lääkäri 2018 -tapahtumassa perjantaina 12.1. klo 12.45–13.15 salissa 101.