Takaisin

Katri Saarikivi: Miltä myötätunto näyttää?

Empatia ja luottamus. Suuria sanoja, jotka merkitsevät paljon potilastyössä. Aivotutkija Katri Saarikivi avaa niiden mekanismeja Lääkäri 2019 -tapahtuman pääluennossaan. Luvassa on tuoreinta tutkimustietoa säkenöivässä ja kiehtovassa muodossa. Saarikivi kertoo, mitkä tekijät vaikuttavat potilaan ja lääkärin väliseen luottamukseen ja miten luottamusta lujitetaan. Mikä on empatian merkitys ja miten empatiataitoja voi vahvistaa? Entä kuinka vältetään empatian pimeä puoli, myötätuntouupumus?

Suosittu luennoitsija ottaa käsittelyyn myös totuudenjälkeistä aikaa kuvaavan kuuman perunan: Kuinka ihmiset saadaan arvostamaan tieteellistä tutkimustietoa ja luottamaan asiantuntijaan?

Neurotieteilijä Katri Saarikivi johtaa Helsingin yliopiston HUMEX-projektia, jossa tutkitaan vuorovaikutusta ja empatian edistämistä digitaalisissa ympäristöissä. Tutkijaryhmä haluaa tietää, minkälaiset aivomekanismit tukevat empatiaa.

– Erityisesti tutkimme aivojen rytmisen toiminnan synkronoitumista, jota tapahtuu vuorovaikutuksessa. Hauskaa, että arjessa olemme jo pitkään kuvanneet, että voimme olla samalla tai eri aaltopituudella toisen ihmisen kanssa. Tällainen ”synkkaaminen” voidaan siis havaita aivosähkökäyrällä. Sydämellä on yksi pulssi, mutta aivoilla on ikäänkuin useampia pulsseja, jotka vuorovaikutuksessa voivat alkaa lyödä samaan tahtiin tai voimistua samaan aikaan, Saarikivi kertoo.

Tutkimusryhmä pohtii myös, kuinka empatian mekanismit saisi toimimaan paremmin verkossa. Digikohtaamisessa tunnetiloja voidaan välittää esimerkiksi visualisoimalla keskustelijoiden sykettä.

Ennen tammikuista tapaamista Katri Saarikivi lähettää aivojenhoitoterveisiä.

– Tämä voi tuntua kyseenalaiselta vinkiltä lääkärien täyteen buukattujen työpäivien valossa, mutta muistakaa välillä laiskotella. Luovan ajattelun kannalta on olennaista, ettei ihminen ole aina keskittynyt ja tavoitehakuinen. Riittävä palautuminen on tärkeää laadukkaan ajattelun kannalta.

Tutkija Katri Saarikivi johtaa empatian ja laadukkaan vuorovaikutuksen mekanismeja selvittävää tutkimusprojektia Helsingin yliopiston Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä.

Saarikiven pääluento ”Luottamus ja empatia vuorovaikutuksessa” keskiviikkona 9.1.2019.