Takaisin

Luottamuksellinen ilmapiiri on kaikkien etu

Lääkärin työssä, jos jossakin, tarvitaan luottamusta. Luottamusta käsitellään myös useilla Lääkäri 2019:n kursseilla.

Potilaiden luottamus on koko terveydenhuoltojärjestelmän perusta, sillä potilaiden tulee voida luottaa lääkärin toimintaan sektorista huolimatta.

Luottamusta käsitellään Lääkäri 2019 -tapahtumassakin useilla eri kursseilla, kuten Yksityislääkäri muutoksessa -kurssilla keskiviikkona 9.1. Torstaina 10.1. järjestettävällä Luottamusta luomassa – aidosti ihmiseltä ihmiselle -kurssilla pohditaan sen sijaan vastuullisuutta ja luottamusta organisaatiossa.

Luottamuksellinen ilmapiiri ja sen edistäminen työpaikalla on tärkeää myös silloin kun työssä tapahtuu virheitä tai läheltä piti -tilanteita. Sen tietää Helsingin yliopiston Lääketieteellisen tiedekunnan opettaja Asta Toivonen, joka kertoo aiheesta Tekevälle sattuu. Virheet ja läheltä piti -tilanteet oppimisen lähteinä työyhteisössä -kurssilla torstaina 10.1.

– Luottamuksellinen ilmapiiri mahdollistaa keskustelun vaikeista aiheista. Lisäksi se madaltaa kynnystä ottaa asioita esiin ja saada tukea myös omaan selviytymiseen hankalissa tilanteissa, Toivonen kertoo.

Toivosen mukaan se, miten nämä haastavat tilanteet kohdataan ja käsitellään eri organisaatiossa, saattaa vaihdella.

– On hyvä muistaa, että virhetilanteet ovat yleensä osa laajempaa tapahtumaketjua. Ne ovat harvoin yhdestä ihmisestä kiinni.

Toivonen huomauttaa, että lähellä piti -tilanteetkin voivat olla lääkärille voimakkaita kokemuksia.

– Jos työpaikalla ei ole turvallista ja luottamuksellista ilmapiiriä, ei näistä asioista voi puhua ja lääkäri jää asian kanssa yksin. Tällöin tilanteesta oppiminen on vaikeaa.

Luottamuksellinen työilmapiiri parantaa myös työssä viihtymistä.

– Omasta työstä nauttii paremmin kun luottamus on kunnossa, vaikka hankaluuksia ei olisikaan.

Toivonen toivoo myös kurssille avointa, luottamuksellista ilmapiiriä.

– Kurssi sopii sekä opiskelijoille että pitkän linjan ammattilaisille. Työpaja on osallistava, ja toivomme mukaan runsasta keskustelua, mahdollisuuksien mukaan myös omien kokemusten jakamista, hän kertoo.

 

 

Yksityislääkäri muutoksessa -kurssi (124) keskiviikkona 9.1. klo 14.

 

Luottamusta luomassa – aidosti ihmiseltä ihmiselle -kurssi (209) torstaina 10.1. klo 8.30.

 

Tekevälle sattuu. Virheet ja läheltä piti -tilanteet oppimisen lähteinä työyhteisössä –kurssi (212) torstaina 10.1. klo 8.45.

 

Lisää luottamusta lääkehoitopäätöksiin -kurssi (221) torstaina 10.1. klo 13.30.

 

Lihakset keinolla millä hyvänsä? Potilaana dopingaineiden käyttäjä -kurssi (310) perjantaina 11.1. klo 8.45.