Takaisin

”Mediaa ei tarvitse pelätä”

Media ei ole lääkärin tai lääketieteen asialla, mutta sen ei pidä lähteä mukaan höpsismiinkään, toteaa toimittaja Eeva Lehtimäki. Hän kannustaa lääkäreitä tarjoamaan juttuaiheita toimituksille.

Jokainen asiantuntija, joka pyrkii, pääsee tai joutuu julkisuuteen, joutuu huomaamaan, että hänen viestiään vastaan kilpailee liuta muita viestejä, sekalainen kattaus faktaa ja höpöhöpöä. Tilannetta ei helpota yhteiskunnallisen ilmapiirin muuttuminen niin, että aiemmin auktoriteetteina pidettyjen asiantuntijoiden, kuten lääkärien, viestiä ei välttämättä kuunnella. 

Kun sosiaalisesta mediasta tuli osa yhteiskunnallista keskustelua, perinteinen media ajautui omaan kriisiinsä. Mediat hakevat identiteettiään muun muassa erilaisilla juttumuodoilla eikä ylilyönneiltä ole vältytty. Vastakkainasettelulla pyritään kuulemaan kaikkia osapuolia, mutta painotukset eivät aina mene tasapuolisesti.

– Mediaa ei kuitenkaan kannata pelätä. Mediaa ei voi hallita, mutta sen kohtaamiseen voi valmistautua, kertoo vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä Eeva Lehtimäki, joka on työskennellyt politiikan toimittajana muun muassa Ylellä ja MTV3:lla.

Lehtimäen mukaan organisaatioiden tulisi kouluttaa niitä asiantuntijoitaan, jotka ovat median käytettävissä. Organisaatiot tarvitsevat rohkeutta antautua julkiseen keskusteluun ja luottaa omaan osaamiseensa niin paljon, etteivät säikähdä vastaväitteitä.

Lehtimäki muistuttaa, että media ei ole lääkärin tai lääketieteen asialla, mutta sen ei pidä lähteä mukaan höpsismiinkään. 

– Toimituksissa ei usein ole aikaa perata tieteellisiä tutkimuksia huolellisesti, joten syvällistä tieteen ymmärrystä ei välttämättä pääse kertymään. Se on ongelma.

Muun muassa ravitsemukseen, elämänhallintaan ja ikääntymiseen liittyvät teemat kiinnostavat nyt ihmisiä. Tarvitaan koulutettujen asiantuntijoiden ääntä tai kaikenlaiset gurut ottavat tilan haltuun.

– Asiantuntijan haasteena on kertoa asiat kansantajuisesti. Asiantuntijan ja toimittajan näkemykset uutisen kärjestä törmäävät usein, mutta lukijan ja katsojan näkökulman miettiminen on toimitusten jokapäiväistä työtä. 

Lehtimäki kannustaa lääkäreitä tarjoamaan omia juttuaiheita toimituksille.

– Jos tietää toimittajan, joka on kiinnostunut ja ymmärtänyt asioita hyvin, juttuja voi vinkata hänenkin kauttaan. Aktiivisuus on valttia, hän tiivistää.

Eeva Lehtimäen lisäksi mediakurssilla keskustelevat muun muassa Ylen vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen, joka pohtii lääkärikuntaa median näkökulmasta, sekä kansanedustaja Pekka Puska ja professori Eija Kalso, jotka kertovat, mitä ovat julkisuudesta oppineet.

”Vääristyykö lääkärin viesti mediassa?” (218) torstaina 10.1.2019.