PÄÄLUENNOT

Lääkäripäivät tarjoavat kolme mielenkiintoista pääluentoa. Pääluennot ovat avoimia sekä Lääkäripäivien kurssiosallistujille että näyttelyvieraille. Luentojen kokoajana toimii LKT, dos., yhteiskuntasuhdejohtaja Hannu Halila, Lääkäriliitto.


Tiistai 10.1.2012 klo 12.45-13.15, sali 101

Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinnon jako ja palkinnon saajan luento

Valtimoterveyden uhkakuvat tässä ajassa
professori Marja-Riitta Taskinen

Maailman ja elintapojen muuttuminen on tuonut perinteisten sydänsairauksien riskitekijöiden rinnalle uusia valtimoterveyttä uhkaavia vaaratekijöitä.

- Lihavuus on tämän päivän polttava ongelma. Sähköisten viestintävälineiden edessä istutaan niin töissä kuin vapaa-ajalla, arkiliikkuminen on vähentynyt ja ruoasta saa enemmän energiaa kuin on tarpeen. Kaksikymmentä vuotta sitten annoksessa ranskalaisia oli 210 kaloria, nyt siitä saa energiaa 610 kaloria, professori Marja-Riitta Taskinen toteaa. Uusi uhka on "karppaukseen" liittyvä tyydyttyneen rasvan runsas käyttö.

Pohjolan ja Suomi-yhtiön rahastosta on myönnetty lääketieteen palkinto vuodesta 1981. Palkinto on tunnustus merkittävästä kansainvälisestä tai kansallisesta elämäntyöstä.

Keskiviikko 11.1.2012 klo 12.45-13.15, sali 101

Lääkärit ja johtaminen
HUSin toimitusjohtaja Aki Linden

Lääketieteen lisensiaatti ja valtiotieteen maisteri Aki Lindén on yleislääketieteen sekä terveydenhuollon erikoislääkäri. Hän on toiminut mm. Porin kaupungin johtavana ylilääkärinä 1987-1994, Länsi-Suomen lääninlääkärinä 1994-2000 ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajana 2001-2010. HUS:n toimitusjohtajana hän on työskennellyt toukokuusta 2010 lähtien. Aki Lindén on toiminut aikoinaan pitkään Turun kaupunginvaltuutettuna ja Lääkäriliiton valtuuskunnassa. Hän toimii nykyisin Kunnallisen työmarkkinalaitoksen valtuuskunnan puheenjohtajana. Toukokuussa 2011 hänelle myönnettiin Lääkäriliiton neljäs Max-Oker Blom –tunnustuspalkinto. Valinnan perusteluissa todettiin Lindénin olevan pragmaattinen ja ratkaisulähtöinen käytännön johtamisessa sekä innovatiivinen ja ennakkoluuloton suhtautumisessa terveydenhuollon järjestelmien uudistamiseen.

Torstai 12.1.2012 klo 12.45-13.15, sali 101

Huijarin muotokuva
Professori Hannu Lauerma

Hannu Lauerma on valmistunut lääkäriksi 1987, psykiatrian erikoislääkäriksi ja lääketieteen tohtoriksi 1994. Psykoanalyysin yksilöterapian koulutuksen sekä ylemmän erityistason psykoterapiakoulutuksen lisäksi hän on suorittanut oikeuspsykiatrian erikoislääkärin tutkinnon. Lauerma on toiminut Vankimielisairaalan ylilääkärinä/Psykiatrisen vankisairaalan vastaavana ylilääkärinä vuodesta 1996 alkaen. Hän toimii nykyisin myös THL:n tutkimusprofessorina.

Hannu Lauerma on julkaissut useita oppikirja-artikkeleita, jotka ovat ilmestyneet suomeksi, viroksi ja englanniksi sekä mm. seuraavat tietokirjat: Usko, toivo ja huijaus 2006, Pahuuden anatomia 2009. Pääluennossaan Huijarin muotokuva Lauerma käsittelee tätä teemaa mm. viimeaikaisen valelääkärikohun valossa.