Hyppää sisältöön
Muuttuvat linjat tyypin 2 diabeteksen hoidossa
  • Kurssit
  • Lääkäripäivät

Muuttuvat linjat tyypin 2 diabeteksen hoidossa

Jaa
Värikkäitä kasviksia ja kevyttä proteiinia tarjoiluastioissa.

Tyypin 2 diabetes on mahdollista hoitaa remissioon elintapamuutoksilla. Tämä on yksi päivitetyn Käypä hoito -suosituksen pääviesteistä.

Arviolta puoli miljoonaa suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta. Kyse on niin suuresta ihmismäärästä, että tyypin 2 diabeteksen hoito koskettaa käytännössä lähes jokaista erikoisalaa.  

Lääkäripäivillä diabetesosaamistaan voi vahvistaa iltapäivän mittaisella tehokurssilla, jossa pureudutaan muun muassa päivitettyyn tyypin 2 diabeteksen Käypä hoito -suositukseen. 

– Suositus painottaa lihavuuden ja ylipainon hoitoa ja sen tärkeyttä. Uutta on se, että 5–6 vuoden sisällä sairastuneen potilaan kohdalla tulisi pyrkiä remissioon eli tilanteeseen, jossa veren glukoosipitoisuudet alittavat diabeteksen diagnostisen rajan ilman pitkäaikaista lääkehoitoa, kertoo dosentti, endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri Sanni Söderlund HUS Vatsakeskuksesta. 

Remissioon on mahdollista päästä ruokavalio- ja elintapamuutoksilla. 

– Aiemmin on tiedetty, että remissio on mahdollista saavuttaa painon laskettua lihavuusleikkauksen myötä. Nyt on saatu tutkimusnäyttöä siitä, että remissioon päästään lihavuuden konservatiivisellakin hoidolla. Tutkimusnäyttöä on myös siitä, että tämä pystytään tekemään perusterveydenhuollossa intensiivisen painonhallintaohjelman avulla. 

Toinen Käypä hoito -suosituksen uusista viesteistä liittyy tyypin 2 diabeteksen lääkehoitoon. Suosituksen mukaan SGLT2:n estäjillä ja GLP-1-reseptoriagonisteilla on hyperglykemian hoidon ohella muita vaikutuksia ja käyttöaiheita, jotka ovat merkityksellisiä diabetesta sairastaville. 

– Tutkimuksesta on saatu näyttöä, että näillä lääkevalmisteilla on kardiorenaalista hyötyä ennusteeseen ja että hyöty tulee osin verensokeritason laskusta huolimatta. Olemme siis saaneet lisää tietoa hyperglykemialääkkeen valinnasta potilaan kardiorenaalisen riskin mukaan, Söderlund sanoo. 

Käytännön haasteena GLP1-analogien käytössä on se, että kaikki potilaat eivät täytä Kela-korvausvaatimuksia sekä saatavuushäiriöt pistettävissä GLP-1-analogeissa. 

Sanni Söderlund kertoo tyypin 2 diabeteksen muuttuvasta hoidosta kurssilla Diabeteksen ja dyslipidemioiden nykyhoito – mitä uutta?, joka pidetään keskiviikkona 22.1.2025 klo 13–16.  

Söderlundin mukaan kurssille osallistuville kollegoille on luvassa käytännön oppia ja vankkoja työkaluja päivittäiseen työhön. 

Teksti: Jaana Ahlblad