Hyppää sisältöön
Mitä jos eutanasia laillistettaisiin?
  • Kurssit
  • Lääkäripäivät

Mitä jos eutanasia laillistettaisiin?

Jaa
Kuihtunut punainen ruusu

Jos eutanasia päätettäisiin laillistaa Suomessa, pohdittavaksi tulisi muun muassa lääkärin oikeusturva.

Kansalaisaloite eutanasialain säätämiseksi Suomeen keräsi reilut 53 000 allekirjoitusta talvella 2024. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan arvioidaan käsittelevän aloitteen kevään 2025 aikana. Yksi aloitteen vastuuhenkilöistä on palliatiivinen lääkäri, LL, VTK Juha Hänninen. Hän on suunnitellut Lääkäripäiville kurssin, jossa tarkastellaan eutanasian mahdolliseen laillistamiseen liittyviä teemoja lääkärin näkökulmasta.

Eräs kurssin aiheista on lääkärin oikeusturva.

– Se olisi ensimmäinen asia, jota laillistamisprosessissa pitäisi miettiä. Tällä hetkellä lääkkeellisesti avustettu kuolema ei ole Suomessa rikoslain mukaan rangaistavaa, mutta lääkärille voi tulla hallinnollisia seuraamuksia, kuten lääkärinoikeuksien menettäminen. Tilanne on epäselvä, Hänninen toteaa.

Toinen kurssin teemoista on eutanasiaan liittyvä valvonta. Tarvittaisiinko eutanasian toteuttamiseen lupa etukäteen vai tehtäisiinkö siitä jälkikäteen raportti? Hänninen itse kallistuu jälkimmäisen vaihtoehdon puolelle.

– Aika harvoin lääkäri muutenkaan tarvitsee ennakkolupaa työnsä tekemiseen. Eutanasian kohdalla tarvitsisimme selkeät kriteerit, joiden mukaan sitä voisi toteuttaa. Lisäksi tarvitaan järjestelmä, miten siitä raportoidaan ja miten sitä valvotaan.

Jälkikäteinen valvonta on Hännisen mukaan toiminut hyvin esimerkiksi Hollannissa.

– Raporteista ja tutkimuksista tiedetään, että tapahtuneet virheet ovat olleet protokollavirheitä. Sellainen on esimerkiksi tilanne, jossa kuoleman todenneet lääkärit ovat olleet samasta yksiköstä tai jossa lääkäri on eutanasian tekohetkellä poistunut paikalta. Mitään suuria väärinkäytöksiä tai virheitä ei ole noussut esiin. Juridisiin toimenpiteisiin johtaneita virheitä on ollut 20 vuoden aikana yksi tai kaksi.

Jos eutanasia laillistettaisiin Suomessa, edessä olisi vuosia kestävä valmistelutyö. Valmista mallia ei löydy kopioitavaksi muista maista.

– Meillä on esimerkiksi erilainen terveydenhuoltojärjestelmä kuin muualla. Useita lakeja tulisi muokattavaksi samanaikaisesti. Pohdittavaksi tulisi myös se, haluaisimmeko Alankomaiden tyyppisen avoimen lain vai haluttaisiinko siihen jotain lisäkriteerejä.

Hänninen kertoo esimerkin lisäkriteereistä Uudesta-Seelannista, jossa lääkäri ei saa kertoa potilaalle avustetun kuoleman mahdollisuudesta, vaan potilaan pitää ottaa asia itse puheeksi.

– Uuden-Seelannin lääkärit pitävät sitä huonona asiana. Eutanasia ei tietenkään saa olla asia, jota markkinoidaan, mutta ei myöskään asia, jota salaillaan. Erilaisista lain mukaisista mahdollisuuksista pitää voida kertoa potilaalle.

Vaikka eutanasian mahdollisuus olisi, kaikki vakavasti sairastuneet eivät sitä halua, Hänninen muistuttaa.

Iltapäivän mittainen kurssi on tarkoitettu kliinistä työtä tekeville lääkäreille, jotka joutuvat tekemisiin vaikeasti sairaiden potilaiden kanssa.

Juha Hännisen mukaan osallistujalle on luvassa käytännön kuva siitä, mistä eutanasiassa on kysymys, millaisia mahdollisuuksia sitä on valvoa, miten se toteutetaan ja millaista koulutusta siihen esimerkiksi Kanadassa annetaan.

Kurssi on osittain englanninkielinen. Puhujat Kanadasta ja Hollannista kertovat lääkärien kokemuksista eutanasian toteuttamisesta.

Kurssi Mitä eutanasian laillistaminen Suomessa merkitsisi käytännössä keskiviikkona 22.1.2025.