Hyppää sisältöön
Kipu on parisuhteen kolmas pyörä
  • Kurssit
  • Lääkäripäivät

Kipu on parisuhteen kolmas pyörä

Jaa
Apea nainen pitelee kasvojaan

Krooninen kipu vaikuttaa voimakkaasti seksuaaliterveyteen. Lääkäripäivillä opit, miten sairaudet ja lääkitykset vaikuttavat seksuaalisuuteen ja kuinka aihe otetaan puheeksi vastaanotolla.

Seksuaaliterveys on tärkeä osa ihmisen kokonaisterveyttä. Krooninen kipu vaikuttaa merkittävästi seksuaaliterveyteen, joten aihe tulisi ottaa puheeksi vastaanotolla.

– Sairauksilla ja niihin liittyvillä kiputiloilla on vaikutuksia itsetuntoon, minäkuvaan, parisuhteeseen, ihmissuhteisiin ja seksuaalitoimintoihin. Seksuaalisuuden puheeksi ottaminen on osa potilaan kokonaisvaltaista hyvää hoitoa, sanoo dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Katja Kero. Kero on koulutukseltaan myös seksuaalineuvoja ja psykoterapeutti, lisäksi hänellä on lääkärikouluttajan erityispätevyys.

Kero muistuttaa, että sairaudesta huolimatta seksuaalisuus säilyy, mutta sen merkitys ja ilmenemismuodot usein muuttuvat.

– Seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset voivat painaa potilaan mieltä. Tavallisimpia tunteita ovat pelko ja sen ytimessä häpeä. Potilas voi pohtia, kelpaako hän sairaanakin.

Krooninen kipu voi vaikuttaa seksuaalisuuteen monin tavoin. Sitä voi kuvailla esimerkiksi parisuhteeseen ujuttautuneeksi kolmanneksi pyöräksi. Keron mukaan moni kivusta kärsivä potilas suorittaa seksiä, jotta pääsisi lähemmäksi kumppaniaan, välttäisi hylätyksi tulemista, suojelisi kumppaniaan tai täyttäisi velvollisuutensa partnerina.

Kipupotilaiden seksuaalihäiriöistä tavallisimpia ovat haluttomuus, kiihottumishäiriöt, seksiin liittyvät kivut, vaginismi, orgasmihäiriöt, erektiohäiriöt ja kivulias siemensyöksy.

Lääkäripäivien kurssi lupaa kattavan tietopaketin kivun ja seksuaalihäiriöiden diagnostiikasta ja hoidosta. Ennen kaikkea kurssilla painotetaan kohtaamisen tärkeyttä. Osallistuja oppii muun muassa ottamaan seksuaalisuuden puheeksi vastaanotolla, luomaan tilan aiheen käsittelylle ja käyttämään motivoivaa haastattelua.

– Sekä kipuun että seksuaalisuuteen liittyy voimakas subjektiivinen kokemus, jonka takia ne voidaan kokea erityisen vaikeiksi hoitaa. On kuitenkin tärkeää ottaa seksuaalisuus puheeksi heti sairauden alkuvaiheessa ja myöhemmin uudestaan, jotta sairastuneelle viestitetään, että seksuaalisuudesta on lupa puhua ja tietoa on saatavilla.

Seksuaaliterveyden asiantuntijoiden lisäksi kurssilla kuullaan kokemusasiantuntija Pasi Virtasen osuus, jossa potilaan kohtaamisen merkitystä käsitellään draaman keinoin. Virtanen on kirjoittanut kirjan Mr. Pain, keskusteluja kivun kanssa (Enostone 2021), kirjan on toimittanut Petri Tamminen.

Katja Kero toivottaa lämpimästi tervetulleeksi kurssille kaikki vastaanottotyötä tekevät kollegat.

– Ratkaisukeskeisyys ja hyvien asioiden löytyminen elämässä auttaa potilasta jaksamaan ja sopeutumaan elämään kivun kanssa. Silloin sairauden aiheuttaman särön voi ajatella olevan mahdollisuus päästää valo kunkin inhimilliseen, upeaan ja ainutlaatuiseen elämään.

Iltapäivän mittainen kurssi Kroonisen kivun vaikutus seksuaalisuuteen Lääkäripäivillä keskiviikkona 22.1.2025.


Teksti: Jaana Ahlblad