HUOM! Nämä ovat vanhat sivut. Siirry ajankohtaisille sivuille tästä.

Takaisin

Varmuutta virka-apuun

Kaipaatko varmuutta pahoinpitelyn uhrin tutkimiseen ja lausunnon kirjoittamiseen? Nyt tarjolla on erinomainen kurssi juuri sinulle.

Oikeuslääkäri Aaro Mäkelän (THL) vetämä kurssi opettaa, kuinka arvioit ja tulkitset vammoja ja muita löydöksiä viranomaiselle.

– Saat kurssilta varmuutta rikosoikeudellisten lausuntojen tekoon. Saamme usein puhelimitse kysymyksiä virka-avun antamisesta, tämä kurssi varmasti helpottaa lääkärin käytännön työtä, Mäkelä kertoo.

Kurssista hyötyvät erityisesti päivystävät lääkärit, sillä suurin osa virka-apupyynnöistä tulee päivystysaikaan. Virka-apua pyytää useimmiten poliisi ja sitä antavat terveyskeskukset ja sairaalat. Lisäksi pääkaupunkiseutua palvelee THL:n oikeuslääketieteen palvelupiste, jossa Mäkelä itse työskentelee.

Oikeuslääkäri Mäkelä toivoo, että vastaavaa keskitettyä toimintaa syntyisi muuallekin maahan, jotta kansalaisilla ja viranomaisilla olisi mahdollisuus tasalaatuisiin kliinisen oikeuslääketieteen palveluihin ympäri Suomea.

– Poliisi on kertonut kovasti arvostavansa, jos asiat olisivat koko maassa samalla tavalla kuin pääkaupunkiseudulla.

Kliinisen oikeuslääketieteen yleisin tutkimus on rattijuopumusepäily, joissa huumeiden osuus on kovassa kasvussa. Mäkelän mukaan tutkimus voidaan tehdä THL:n palvelupisteessä nopeasti, mutta muissa päivystyksissä se voi joutua odottamaan kiireellisempien tapausten takana.

– On tietysti harmi, että poliisi joutuu odottamaan hoitaakseen tehtävänsä. Toivon, että tämä kurssi osaltaan vauhdittaisi palvelujen keskittämissuunnitelmia.

Aaro Mäkelä toivottaa tervetulleeksi kurssille myös kaikki perusterveydenhuollon lääkärit sekä kandit. Iso osa tutkimuksista ohjautuu terveysasemille ja muihin perusterveydenhuollon yksiköihin.

– Aika paljonhan esimerkiksi pahoinpidellyt ihmiset hakeutuvat omatoimisesti lääkäriin tutkituttamaan vammansa eli tutkimuksia ei tehdä pelkästään viranomaisen aloitteesta.

Seksuaalirikoksen uhrin lääkäri voi nykyään ohjata suoraan Seri-tukikeskukseen, joka tarjoaa oikeuslääketieteellistä tutkimusta, traumatukea ja terapiaa.

Entä tiesitkö, että lääkärin ei aina tarvitse olla virka-avun antaja, vaan hoitajat voivat tehdä osan tutkimuksista?

Tule kuulemaan lisää kurssille ”Hyvin tutkittu pahoinpitelyn uhri” perjantaina 28. tammikuuta 2022!

Teksti: Jaana Ahlblad