Takaisin

Valkoisessa takissa sinä

Älyllisesti, fyysisesti ja henkisesti vaativa työ. Jatkuva vastaaminen toisen ihmisen tarpeisiin. Potilaan tunteet ja omat tunteet. Oma elämänhistoria, omat odotukset ja vaatimukset itseä kohtaan. Kiire, paine, virheen vaara.

Lääkärin työssä stressi ei ole tuntematon vieras. Siitä huolimatta moni suorastaan kukoistaa työssään, mutta eivät kaikki. Mielenterveyden häiriöt, kuten masennus ja ahdistuneisuus, ovat yleisiä lääkärien ammattikunnassa. Ilmiö on sama kaikkialla maailmassa, riippumatta terveydenhuollon järjestelmästä, erikoisalasta, iästä ja sukupuolesta.

Lääkärit kärsivät myös esimerkiksi syömishäiriöistä ja päihteidenkäytöstä siinä missä muutkin, mutta potilaaksi asettuminen on parantajalle vaikeaa. Moni yrittää hoitaa itse itseään tai kysyy kollegalta neuvoja ohimennen. Taustalla saattaa vaikuttaa leimautumisen pelko ja ajatus siitä, että jos tilanne tulee kollegojen, viranomaisten tai potilaiden tietoon, ura katkeaa siihen.

– Näin ei kuitenkaan ole eikä pidä olla, sanoo professori Dame Clare Gerada, jolla on sekä omakohtaista kokemusta avun tarpeesta että vahva työkokemus lääkärien hoitamisesta.

Kansainvälisesti tunnettu professori Gerada työskentelee Englannissa Practitioner Health -palvelun lääketieteellisenä johtajana. Practitioner Health on erikoistunut terveydenhuollon ammattilaisten mielenterveyden hoitamiseen ja töihinpaluun tukemiseen. Palvelu kuuluu julkisen terveydenhuollon (NHS) piiriin, se on täysin luottamuksellista ja ilmaista. Practitioner Health on hoitanut yli 11 000 lääkäriä, hyvin tuloksin.

– Lääkärien hoitotulokset ovat huomattavan hyviä, kun he saavat oikeanlaista tukea. Lääkärit ovat motivoituneita ja noudattavat ohjeita, hoito tehoaa ja he pystyvät palaamaan turvallisesti töihin, professori Gerada kertoo.

Korona-aika on lisännyt lääkärien stressiä merkittävästi. Practitioner Health sai huhtikuusta 2020 huhtikuuhun 2021 lääkäreiltä lähes 5 000 yhteydenottoa, lähes saman verran kuin kymmenen ensimmäisen toimintavuotensa aikana. Myös muiden kuin koronapotilaita hoitavien lääkärien hyvinvointi on heikentynyt.

– Eniten on lisääntynyt vakava ahdistuneisuus ja uupumus. Ihmeellistä on, että samanaikaisesti kuitenkin työskentelemme ja pidämme laivan liikkeessä. On ehdottoman tärkeää kuitenkin ymmärtää, ettei valkoinen takki ole taikavaate.

Miten lääkäri voi huolehtia itsestään, milloin pitää pyytää apua ja millä keinoin toimintakulttuuria muutetaan? Professori Clare Geradan pääluento ”Beneath the White Coat” keskiviikkona 26. tammikuuta.

Teksti: Jaana Ahlblad
Kuva: Grainge Photography/RCGP