Takaisin

Unihäiriöt, uusi kansantautimme

Kun uniapnea hoidetaan, siihen liittyvä sydän- ja verisuonitautien riski häviää. Ensin tauti täytyy kuitenkin osata tunnistaa, toteaa LT Anu Muraja-Murro.

Uniapnea nousi näkyvästi lehtiotsikoihin keväällä 2019. Sen jälkeen unihäiriöiden selvittelyyn kirjoitettujen lähetteiden määrä on lisääntynyt huimasti koko maassa.

Unilääketieteen asiantuntija, LT Anu Muraja-Murro kiittelee sitä, että uniapneaa on alettu epäillä ja tunnistaa paremmin.

– On tärkeää, että ihmiset pääsevät hoitoon. Keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa hoidetaan ensisijaisesti CPAP-hoidolla, joka aloitetaan yleensä erikoissairaanhoidossa. Kun uniapnea hoidetaan, siihen liittynyt sydän- ja verisuonitauteihin kuolemisen riski häviää, muistuttaa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa työskentelevä Muraja-Murro.

Muraja-Murro näkee unihäiriöt suomalaisten uusimpana kansantautina. Vielä muutama vuosi sitten ajateltiin, että uniapneaa eli unenaikaisia hengityskatkoksia esiintyisi noin neljällä prosentilla miehistä ja kahdella prosentilla naisista. Tuoreemmat epidemiologiset tutkimukset Yhdysvalloista kuitenkin osoittavat, että keskivaikeaa tai vaikeaa uniapneaa sairastaa miehistä jopa 17 prosenttia ja naisista 9 prosenttia. Lievemmissä uniapneamuodoissa prosenttiluvut ovat vielä suuremmat.

– Uniapnean ilmaantuvuus on ylipainon lisääntymisen myötä lisääntynyt, mutta se ei tarkoita, etteikö hoikalla ihmisellä voisi sitä olla.

Myös unettomuus on Suomessa yleinen unihäiriö, lisäksi unta häiritsevät muun muassa levottomat jalat -oireyhtymä ja uni-valverytmin häiriöt.

Muraja-Murro iloitsee, että ymmärrys unen merkityksestä on selvästi lisääntynyt. Unen tärkeyttä painotetaan ensi kertaa muun muassa UKK-instituutin tuoreissa liikuntasuosituksissa.

– Ennen vanhaan ajateltiin, että ihmisen nukkuessa aivoissa ei tapahdu mitään. Asiahan on ihan päinvastoin, nukkuessa aivot puhdistuvat ja latautuvat uutta päivää varten. Jos uni ei ole riittävän laadukasta, syntyy ongelmia.

Milloin siis perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon lääkärin tulisi epäillä potilaalla uniapneaa tai muuta unihäiriötä? Mitä tutkitaan ja minne potilas lähetetään? Entä mitä tärkeää liittyy unihäiriöpotilaan ajoterveyteen? Näihin Anu Muraja-Murro lupaa hyödylliset vastaukset kurssilla 211: Unihäiriöiden tunnistaminen ja nykyhoito. Torstaina 9.1.2020 alkaen klo 8.30.