Takaisin

Faktoilla terveyshuuhaata vastaan

Professori Juhani Knuutin mielestä lääkärien pitää tuoda osaamistaan aktiivisesti esiin myös sosiaalisessa mediassa.

Juhani Knuuti on tällä hetkellä sapattivapaalla vakituisesta toimestaan TYKS:stä. Hän toimii vierailevana professorina Leidenin yliopistossa Hollannissa ja kirjoittaa samalla kirjaa terveyshuuhaasta, jota vastaan hän on taistellut useita vuosia.– Kaikki lähti klassisesta harmittelusta, että liikkeellä on tosi paljon virheellistä tietoa, ja kaikki muut paitsi alan ammattilaiset osallistuvat keskusteluun. Sitten tajusin, että toimin itse samoin: taivastelen, mutta en tee mitään. Joten aloin tehdä, Knuuti kertoo.

– Minulle oli arvoitus, osaisinko kirjoittaa kiinnostavasti ja yleistajuisesti, mutta ryhdyin hommiin. On turha pelätä kollegojen mahdollisesti kriittisiä kommentteja – somessa on niin paljon soopaa, että kaikki oikea tieto on hyväksi.

Väärää tietoa Knuutin mukaan liikkeellä erityisesti ravinnosta ja kroonisista elintapasairauksista.

– Varsinkin ravintoasioista on yhtä paljon mielipiteitä kuin on ihmisiäkin. Jokainen syö, joten on mielestään asiantuntija, Knuuti toteaa.

Ihminen on helposti höynäytettävissä. Jos joku esittää monimutkaiseen ongelmaan yksinkertaisen ratkaisun, siihen helposti tartutaan. Knuuti puhuu vahvistusharhasta: kun ihminen ensin hurahtaa johonkin asiaan, sen jälkeen hän etsii vain sellaista tietoa, joka tukee sitä, ja sivuuttaa muun tiedon.

Osa väärästä tiedosta on vaaratonta, mutta osa suorastaan vaarallista, esimerkiksi rokotusten vastustaminen tai uskomushoitojen tyrkyttäminen haavoittuvassa asemassa oleville kuten syöpäsairaille.

– Lääkärien pitää tuoda osaamistaan aktiivisesti esiin myös somessa. Yhä harvempi suomalainen etsii uutisia lehdistä tai televisiosta, yhä useampi verkosta ja somesta. Lääkärien pitää olla siellä, missä ihmiset ovat, ja tuotettava tietoa huuhaan vastapainoksi, Knuuti korostaa.

Knuuti on ollut taustavoimana myös lääketieteen opiskelijoiden Vastalääke ry:lle. Se on Turun lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden perustama yhdistys, jonka tavoitteena on tuoda esiin terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää tietoa kansantajuisesti ja helppolukuisesti.

– Turkulaiset opiskelijat ovat olleet tosi innostuneita asiasta. Saimme opetus- ja kulttuuriministeriöiltä rahoitusta, jonka avulla voimme kouluttaa opiskelijoita viestimään. Muidenkin lääketieteellisen tiedekuntien opiskelijat ovat kiinnostuneita asiasta, ja tavoitteena on, että vastaava koulutus laajenisi koko maahan. Toiveena on, että muutamassa vuodessa saamme sata uutta lääkäriä someen, Knuuti kertoo.

Professori Juhani Knuuti ja Vastalääke ry:n puheenjohtaja Tatu Han pitävät Lääkäri 2020 -tapahtuman pääluennon ”Lääkärin haasteet terveyshuuhaan maailmassa” torstaina 9.1. klo 12.45-13.15.