HUOM! Nämä ovat vanhat sivut. Siirry ajankohtaisille sivuille tästä.

Takaisin

Ilmastonmuutos on terveyskysymys

Petteri Taalas johtaa Maailman ilmatieteen järjestöä Genevessä. Lääkäripäivillä hän avaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia terveyteen.

Petteri Taalas jos kuka vaikuttaa kansainvälisen ilmastotutkimuksen ytimessä. Hän johtaa YK:n alaista Maailman ilmatieteen järjestöä WMO:a ja samalla hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n sihteeristöä.

Tänä vuonna IPCC:n raportit maankäytöstä, merestä ja jäästä ovat saaneet valtavaa huomiota. Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta terveyteen olemme kuulleet vähemmän. Tiedetäänkö siitä riittävästi?

– Bio- ja lääketieteessä on fysiikkaa vaikeampi ennustaa, mitä eksaktisti tapahtuu. Puhutaan enemmän todennäköisyyksistä ja riskeistä, Taalas toteaa.

Taalas tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa terveysjärjestö WHO:n ja ruokajärjestö FAO:n kanssa. Globaalissa mittakaavassa ilmastonmuutos pahentaa nälkäongelmaa, ja erityisesti kuivuva Afrikka kärsii.

Samalla kun ilmastonmuutos siirtää kasvillisuusvyöhykkeitä, myös vektorivälitteiset sairaudet leviävät.

– Etelä-Euroopassa varaudutaan malariaan ja dengue-kuumeeseen. Suomi ei ole vaaravyöhykkeessä, mutta puutiaisten levittämät sairaudet ovat yleistyneet samasta syystä.

Suomessa tärkeitä kysymyksiä ovat helleaaltojen lisääntyminen ja hengitysilman laatu. Vuoden 2010 helteillä kuolleisuus nousi, osittain Venäjällä riehuvien metsä- ja turvepalojen vuoksi. Itänaapurissa ylimääräisiä kuolemia kertyi yli 50 000.

Ilmastonmuutoksen torjunnalla on suotuisia vaikutuksia paitsi luonnolle myös terveydelle. Esimerkiksi fossiilisista polttoaineista luopuminen vähentää haitallisia pienhiukkasia.

Kevyen liikenteen suosiminen ja punaisen lihan vähentäminen edistävät terveyttä. Taalas näkee, että lääkärikunnalla voisikin olla roolia tällaisiin elämäntapoihin kannustamisessa.

Taalas on herättänyt keskustelua kritisoidessaan mediaa ilmastopaniikin lietsomisesta. Ilmastoahdistusta näkyy erityisesti nuorilla ihmisillä.

– Omana opiskeluaikana pelkäsimme ydinsotaa, marssimme rauhan puolesta ja suunnittelimme muuttoa Uuteen-Seelantiin. Se vaikutti merkittävästi psyykeen.

Taalas haluaisikin paineen kohdistuvan enemmän julkiseen päätöksentekoon ja yksityisiin investointeihin. Yksilön valintojen tulisi perustua mieluummin palkitsevuuteen kuin ahdistukseen.

– Ajan hybridiautoa, veneilen sähkömoottorilla ja lämmitän ilmalämpöpumpulla. Siitä tulee hyvä mieli. Yhteiskunnan tulee tehdä hyvät valinnat houkutteleviksi ja taloudellisesti järkeviksi.