Kaikki uutiset

Yrittäjyys houkuttaa yhä useampaa lääkäriä

Yrittäjyys voi tarjota lääkärin uralle uusia polkuja. Sen tietää Pihlajalinnan hallituksen varapuheenjohtaja Leena Niemistö. Niemistöllä on takanaan pitkä ura paitsi lääkärinä myös hallitusammattilaisena ja bisnesenkelinä.

– Lääkäreillä on paljon annettavaa yrityselämässä. Esimerkiksi terveysalan yrityksen hallituksessa työskentelevä lääkäri on usein ainoa, joka ymmärtää, mitä työ on ruohonjuuritasolla ja mitkä ovat työntekijöiden aidot tarpeet ja haasteet. He kantavat mukanaan hyvin arvokasta tietoa, Niemistö sanoo.

Niemistö huomauttaakin, että nykylääkäri voi tehdä monenlaista uraa.

– Vastaanottotyössä ja sairaalatyössä tehdään todella arvokasta työtä. Yritysmaailmassa ja hallintotehtävässä lääkäri pystyy pureutumaan haasteisiin eri tavalla. On antoisaa päästä parantamaan tai kokonaan uudistamaan olemassa olevia prosesseja, toimintatapoja ja asiakaskokemusta.

Niemistön mukaan varsinkin nuoret lääkärit ovat aiempaa valmiimpia perustamaan yrityksiä jo melko pian valmistumisensa jälkeen. Hän uskoo, että lisääntynyt kiinnostus liittyy käynnissä olevaan startup-huumaan.

– Monelle nuorelle lääkärille yrittäjyys on houkutteleva ja innostava vaihtoehto. Osa lääkäreistä saattaa perustaa yrityksensä jo opiskeluaikana, osa taas hyvin varhaisessa vaiheessa urallaan. Usein taustalla on jokin työelämässä havaittu haaste, johon yrittäjä hakee ratkaisua.

Niemistö ei silti suosittele hyppyä yrittäjäksi suoraan koulun penkiltä.

– Suosittelen ehdottomasti kaikille lääkärin tai tutkijan uraa aluksi. Lääkäriyden täytyy olla pohjalla, ennen kuin lääkärin osaamista voi hyödyntää muualla.

”Startupeihin kannattaa suhtautua maalaisjärjellä.”

Yrittäjyys tarkoittaa aina myös riskinottoa.

– Oman yrityksen perustaminen voi johtaa parempaan tulonmuodostukseen kuin vakituinen työsuhde, mutta yrittäjyyteen liittyy aina riskejä ja jonkinasteista epävarmuutta.

Startupeihin sijoittaminen saattaa tarjota lääkärille mielenkiintoisen aitiopaikan. Niihinkin Niemistö kehottaa suhtautumaan maalaisjärjellä.

– Mukaan kannattaa lähteä hallitulla riskillä, ei koskaan velkarahalla.

Päätyi yrityselämään mukaan millä tavalla hyvänsä, Niemistö kertoo, että lääkäreiden osaamiselle on kysyntää. Muiden alojen hallitusammattilaisia löytyy kyllä, lääkärin osaamista ei löydy kenen tahansa takataskusta.

– Jos yrityksen aihemaailma liippaa yhtään läheltä terveysalaa, se, että hallituksessa on lääkäri, on yritykselle sataprosenttisen positiivinen asia.

Kaikille Lääkäripäivien osallistujille avoin kurssi: Lääkäri – yrittäjä, sijoittaja, hallitusammattilainen? 12.1. klo 13.30. Messukeskus, sali 322.