Kaikki uutiset

Uutta potkua lihavuuden hoitoon

Lihavuus on kansantauti. Useimmat lääkärit törmäävät nykypäivänä vastaanotollaan ylipainoisiin potilaisiin ja ylipainon aiheuttamiin haittoihin. Sisätautien erikoislääkärin, professori Kirsi Pietiläisen mukaan jopa 60 prosenttia Suomen aikuisväestöstä on ylipainoisia. Pietiläinen muistuttaa, että ylipainoisten määrä korostuu varsinkin sisätautien hoidossa.

– Monien sairauksien riski kasvaa lihavuuden myötä, ja tämä näkyy varsinkin sydäntauteihin ja diabetekseen erikoistuvien lääkärien työssä.

Toisaalta ylipainosta löytyy syy monelle muullekin sairaudelle ja ongelmalle. Pietiläinen sanoo, että esimerkiksi hedelmöitysklinikalle saapuvan potilaan ongelmat saattavat johtua ylipainosta.

– Monen potilaan kohdalla tiedämme, että pelkät lääkkeet eivät riitä, vaan hoitosuunnitelmaan tarvitaan kokonaisvaltainen elämäntapamuutos.

“Esimerkiksi nettivalmennukset voivat toimia hyvänä apuna, silloin, kun kevyt hoitomuoto riittää potilaalle.”

Pietiläisellä on 25 vuoden kokemus lihavuustutkimuksesta. Myös hänen puheenvuoronsa Lääkäri 2018 -tapahtumassa käsittelee elintapamuutosta lihavuuden hoidossa.

– Lihavuuden hoito on saanut paljon mediatilaa, mutta itse työ on ollut huonoissa kantimissa. Tarkoituksenani on kertoa, miten voimme yhdessä parantaa potilaan saamaa palvelua rajallisista resursseista huolimatta. Esimerkiksi nettivalmennukset voivat toimia hyvänä apuna, silloin, kun kevyt hoitomuoto riittää potilaalle. Nettivalmenuksista voi olla valtava hyöty silloin, kun lääkärillä itsellään ei ole käytettävissä lihavuuden hoitoon erikoistunutta tiimiä.

Pietiläinen huomauttaa, että nykylääkäri joutuu pohtimaan myös syitä lihavuuden taustalla.

– Monesti lihavuuden hoidon tiellä on esteitä. Hoitoon tarvitaan uudenlaista ajattelua ja psykologista tukea. Potilailla on hyvin erilaisia syitä sille, miksi ei lihavuuden hoito ei onnistu ja kulkeudu käytännön tasolle saakka.

Pääluento: Kirsi Pietiläinen. Messukeskus 10.1. klo 12.45–13.15.