Kaikki uutiset

Leila Niemi-Murolan tärpit kurssiohjelmasta

Ohjelmaryhmän puheenjohtaja Leila Niemi-Murola on poiminut Lääkäri 2018 ohjelmasta viisi mielenkiintoista ja ajankohtaista kurssia tai debattia. Osallistu, niin tiedät mistä Messukeskuksessa puhutaan!

1. Kurssi 113: Taustaäly vai taustahäly – keinoäly tulossa 

– Tämä kurssi sopii erinomaisesti Lääkäri 2018 muutosteemaan. Kurssilla opitaan, miten keinoälyä hyödynnetään jo nyt ja pohditaan, miten se vaikuttaa tulevaisuuteen, Niemi-Murola kertoo.

Esillä ovat muun muassa keinoäly Watsonin käyttö keskosten verenmyrkytysten varhaisessa tunnistamisessa, syövän hoito sekä uudet työelämätaidot.

2. Kurssi 219: Liikaa vai liian vähän lääketiedettä

– Kurssin nimi on hieman kryptinen, Niemi-Murola naurahtaa.

– Käytännössä kurssi käsittelee medikalisaatiota ja sen vaikutuksia.

– Meillä on paljon keinoja väestön terveydentilan kohentamiseksi. Voimme esimerkiksi antaa statiineja, jotka estävät sydäntautien kehittymistä. Toisaalta meillä on riski ylidiagnostiikkaan: lähdetäänkö hoitamaan terveitä, ja lopulta he kokevat itsensä sairaiksi, Niemi-Murola sanoo.

– Odotan mielenkiintoista keskustelua sekä puolesta että vastaan!

3. Kurssi 325: Krooninen väsymysoireyhtymä

Kurssin teema on sekä ajankohtainen että kiistanalainen.

– Krooniselle väsymysoireyhtymälle on olemassa biologinen ja lääketieteellinen perusta, mutta hoitoa ei ole tarjolla. Se herättää potilaissa ja lääkäreissä tarpeen kokeellisiin hoitoihin, mutta kokeellista hoitoa määränneiltä lääkäreiltä on rajoitettu oikeuksia.

Kurssilla kerrotaan, mitä kroonisesta väsymysoireyhtymästä tiedetään varmasti. Valvovien viranomaisten näkökulma on esillä Kelan ja Valviran puheenvuoroissa. Kurssin päättää paneelikeskustelu.

– Luvassa on tiivis päivitys yleislääkäreille, jotka saattavat kohdata oireyhtymää sairastavia potilaita, Niemi-Murola sanoo.

4. Kurssi 319: Täyttä elämää kroonisesta kivusta huolimatta

Lyhytaikaista kipua voidaan yleensä hoitaa niin, että oire paranee. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudesta johtuva kipua ei joissain tapauksessa voida korjata.

– Se että kipua ei voi hoitaa, herättää paljon ahdistusta lääkäreissä. Mutta vaikka kipua ei voisi poistaa kokonaan, potilaan elämänlaatua saatetaan pystyä parantamaan, Niemi-Murola sanoo.

Kurssilla kerrotaan, miten moniammatillinen työryhmä voi tukea voi tukea kivun hoitoa ja millä keinoilla kivut vähenevät.

5. Kivun lääkehoito, liikaa vai liian vähän? Debatti perjantaina 12.1.

Opioidien käytöstä seurannut huumeriippuvuus on jo iso tragedia USA:ssa. Nyt asiaan täytyy reagoida myös Suomessa.

– Suomessa ongelmaa ei ollut niin kauan kuin meillä oli käytössä erityinen huumeresepti. Tilanne muuttui, kun E-resepti otettiin käyttöön. Nykyisin vahvojen kipulääkkeiden määrääminen on paljon helpompaa kuin ennen. Yleislääkärit kertovat, että he ovat törmänneet tilanteisiin, joissa potilaille on määrätty kipulääke todelliseen tarpeeseen, mutta mitään suunnitelmaa hoidon purkamisesta ei ole tehty.

– Potilaan kipua voi hoitaa adekvaatisti ilman riippuvuuden vaaraa. Debatti aiheesta on todella mielenkiintoinen, Niemi-Murola sanoo.

Näyttelyalueen ohjelma-alueella on tarjolla päivittäin tietoiskuja ja Lääkäri 2018 ohjelmaryhmän järjestämiä ajankohtaisia debatteja.