Kaikki uutiset

Tulevaisuudessa potilas hoitaa itse itsensä tekoälyn avulla

– Tekoäly kuuntelee potilasta, dokumentoi ja nappaa vinkkejä sekä auttaa lääkäriä päätöksenteossa.

Näin maalaa potilaan ja lääkärin tulevaisuuden kuvaa Sitran vanhempi neuvonantaja Madis Tiik. Hän ennustaa, että tekoäly tulee terveydenhuoltoon jo viiden vuoden päästä.

– Potilasasiakirjat tulevat olemaan interaktiivisia, eikä lääkäri enää kirjoita mitään. Mihin tarvitaan lääkäriä 10 tai 15 vuoden kuluttua? Tiik kysyy.

Tiikin mukaan yleislääkärin ei tarvitse tehdä kovin paljon diagnooseja tai tiedonkeruuta, koska potilas ja tekoäly tekevät sen itse.

– Lääkäreistä tulee erikoistuvia konsultteja.

Tiik toteaa, että tietyt asiat vaativat edelleen käsityötä, kuten kirurgiset toimenpiteet, eikä niitä voi korvata tekoälyllä.

Hänen mielestään lääkäreitä on tällä hetkellä länsimaissa riittävästi. Kehitysmaissa taas ammattilaisten pula on huutava. Kun näissä maissa teknologian kehitys jatkuu, palveluja tulee vaatiman 6 miljardia uutta asiakasta.

– Väestö kasvaa, ja vuoteen 2030 mennessä pitäisi kouluttaa tuhansia uusia lääkäreitä. Koulutus kestää kymmenisen vuotta, joten lääkärimäärä ei riitä. Tekoäly ratkaisee työvoimapulan.

Tämä sukupolvi saa Tiikin mielestä harjoittaa lääkärin ammattia rauhassa ilman isompia muutoksia. Terveydenhuoltoon tulee osittain uusia ammatteja.

– Tietotekniikka vahvistaa asemaansa. Tarvitaan myös matemaatikkoja, jotka pystyvät käyttämään perustietoa hyödyksi.

Lääkärin työ painottuu sairauksien löytämiseen ennen kuin potilaat sairastuvat. Tarvitaan riskianalysaattoreita.

– Analytiikka on kaikista tärkein, Tiik tähdentää.

– Mittareita meillä jo on, ja ne kehittyvät, mutta miten ne otetaan mukaan toimintaan?

Älykello on yksi esimerkki mittareista. Siinä on jo valtavasti tietoa käyttäjästä.

– Tekoälyt ovat ihmisen vastuulla, samoin tiedon omistaminen.

Potilaan rooli muuttuu merkittävästi, Tiik toteaa.

– Ihmisellä on oikeus hallita itseään koskevaa dataa ja omaa kehoaan. Potilas hoitaakin itse itsensä tekoälyn avulla. Lääkäri voi lausua toisen mielipiteen, ja häneltä saa henkistä tukea. Tekoälykin osaa tosin myös olla empaattinen ja ymmärtää vitsejä.

Tiikin mukaan tulevaisuuden lääkärin tärkeitä ominaisuuksia ovat hyvät vuorovaikutustaidot, analysointitaidot ja psykologin näkemys. Faktatietojen ulkoa opettelu on toisarvoista.

Yleisölle avoin seminaari ”Kurkistus 2030-luvun terveydenhuoltoon”
Tiistai 10.1. klo 14.00–16.10 salissa 101