Kaikki uutiset

Elämmekö murroksen kynnyksellä?

Lääkärin rooli muuttuu merkittävästi tulevina vuosikymmeninä. Potilas voimaantuu ja ottaa enemmän vastuuta niin sairauksien ehkäisemisessä kuin niiden hoidossakin.

Tulevaisuuden megatrendeihin kuuluvat potilaan roolin vahvistumisen lisäksi tiedon digitalisaatio, älykkäät tietojärjestelmät, sähköisten palveluiden tuleminen, väestön ikääntyminen ja globalisaatio. Näyttää vahvasti siltä, että seuraavien vuosikymmenien muutokset ovat terveydenhuollossa isompia kuin edeltävien vuosikymmenien.

Millaista on olla lääkäri 2030-luvulla? Tai millaista on olla potilas 2030-luvulla? Amerikkalainen terveydenhuollon tulevaisuuden visionääri Erik Topoll jopa kärjistäen ennakoi, että uusien teknologisten innovaatioiden myötä potilaat kaappaavat terveydenhuollossa vallan, eikä tulevaisuudessa tarvita lääkäriä lainkaan, kun potilaat hoitavat itse itsensä. Käykö näin?

Uusien teknologisten innovaatioiden myötä potilaat kaappaavat terveydenhuollossa vallan.

Mielenkiintoista on esimerkiksi nähdä, minkälainen rooli oppivilla tietokoneilla tulee olemaan tulevaisuuden terveydenhuollossa. Niitä ei ohjelmoida, vaan ne oppivat itse. Terveydenhuollossa näitä jo kokeillaan, esimerkiksi HUSissa, ja niiden käytön odotetaan tulevaisuudessa huomattavasti laajenevan. Potilaan hoidossa käytettävän datan määrä kasvaa ja koneista on tulossa ylivertaisia suurten ja monimutkaisten tietomäärien analysoinnissa.

Korvaako kone ihmisen? Asiantuntijoiden töistä osa on varmasti uhattuna, koska koneet tekevät ne jatkossa tehokkaammin. Tämä tulee tapahtumaan niin terveydenhuollossa kuin muillakin aloilla. Kehitystä ei kannata yrittää pysäyttää, vaan siitä kannattaa ottaa mahdollisimman suuri hyöty irti.

Nyt nähtävissä olevista teknologisista kehitysaskelista huolimatta joissakin asioissa ihminen tulee vielä pitkään olemaan ylivertainen koneisiin verrattuna. Esimerkiksi inhimillisessä kontaktissa, kirurgisissa leikkauksissa ja potilaan tilanteen hahmottamisessa osana isompaa kokonaisuutta koneet eivät ole vielä ihmistä korvaamassa. Lääkärit eivät ole vielä seuraavinakaan vuosikymmeninä jäämässä siis työttömäksi. Lääkärin rooli ja osaamisvaatimukset sen sijaan saattavat muuttua.

Lääkärin rooli ja osaamisvaatimukset saattavat muuttua.

On hyvä myös huomioida tulevaisuuden ennakoinnin sudenkuopat. Tulevaisuuden kehitystrendejä on suhteellisen helppo ennakoida ja tunnistaa, mutta niiden nopeuden ennakointi on vaikeaa. Se vaatisi jopa ennustajan lahjoja. Helposti sorrumme ennakoimaan muutosten tapahtuvan nopeammin kuin ne todellisuudessa tulevat tapahtumaan. Terveydenhuolto on varsin konservatiivinen ala, joka on omiaan hillitsemään muutosnopeutta.

Lääkäripäivät avaa ovensa tänä vuonna myös yleisölle. Kaikille avoimessa seminaarissa saadaan eri tahoilta näkemyksiä, minkälainen tulevaisuus meitä odottaa. Tulevaisuustutkija kertoo, miltä Suomi näyttää 2030-luvulla. Kuulemme myös tulevaisuuden terveydenhuollosta ja Lääkäriliiton ajatuksia tulevasta.

Lääkäriliitto on kartoittanut eri tavoin tulevaisuuden näkymiä. Jäsenille ja väestölle on tehty kyselyjä, miltä tulevaisuus näyttää. Näistä tuloksista kerrotaan tarkemmin seminaarissa.

Avoin seminaari Messukeskuksessa tiistaina 10.1.2017 klo 14.00–16.00