Kaikki uutiset

Tunnista nuoren kannabiksen käyttö

Yhä nuoremmat lapset kokeilevat kannabista, koska he kuvittelevat, että se on harmiton luonnontuote.

– Alkoholin juominen on vähentynyt nuorten keskuudessa, mikä on hyvä trendi. Sen sijaan kannabiksen käyttö on huolestuttavasti yleistynyt, toteaa LL Emma Niemelä.

Niemelä työskentelee Helsingin kaupungin Nuorisoasemalla. Se on matalan kynnyksen paikka 13–23-vuotiaille nuorille, joilla on päihde- tai peliongelmia tai lieviä mielenterveyden häiriöitä. Hoitoon voi hakeutua ilman lähetettä.

Nuorimmat kannabista kokeilleet asiakkaat ovat 13- ja 14-vuotiaita.

– THL:n päihdetutkimuksen (2014) mukaan kannabiksen käyttö on lisääntynyt Suomessa väestötasolla. Minulla on sellainen tuntuma, että viiden vuoden aikana nuorten kannabiksen käyttö on lisääntynyt varsinkin pääkaupunkiseudulla.

Syitä tähän on monia.

– Huumetta on helposti saatavilla, ja se on halpaa. Nuorille kannabiksen polttaminen ei ole mikään iso asia. Kuvitellaan että se on harmiton luonnontuote, jonka käyttämisestä ei koidu mitään haittaa.

Niemelä haluaa antaa ammattilaisille eväitä keskusteluun, miten nuorelle voi perustella kannabiksen riskivaikutuksia.

– Päihdekannabis ja erityisesti viime vuosina markkinoille tulleet synteettiset kannabinoidit ovat tulleet koko ajan vaarallisemmaksi, koska niiden päihdyttävä vaikutus pyritään maksimoimaan. Erityisesti nuorten kohdalla kannabiksen käyttö lisää riskiä sairastua psykoosisairauteen. Lisäksi kannabis vaikeuttaa oppimista heikentämällä lähimuistin toimintaa.

Käytön ensioireita on vaikea tunnistaa varhaisessa vaiheessa. Niemelän mielestä nuorelta kannattaa kysyä suoraan, onko tämä kokeillut kannabista. Huumeseulat voi ottaa myös, koska säännöllisempi käyttö näkyy jopa kolmesta neljään viikkoa.

– Pitkään jatkunut käyttö aiheuttaa muun muassa silmien verestämistä. Kannabiksen haju muistuttaa makeaa yrttiä. Jos nuoren vuorokausirytmi on sekaisin, hän passivoituu ja on poissaoleva, yksi syy voi olla huumeidenkäyttö.

Kannabis ei aiheuta niinkään fyysistä riippuvuutta, mutta masennuksen ja ahdistuneisuuden voimistumista sen sijaan kyllä, Niemelä kuvaa.

– Alaikäisen nuoren huumeongelman selvittämisessä on aina mukana myös lastensuojelu. Päihdearvion lisäksi pitää arvioida nuoren psyykkinen vointi ja kasvuympäristön olosuhteet.

Jos Emma Niemelä saisi päättää, hän lisäisi varhaisen puuttumisen mallia kouluihin. Siellä tavoittaa alkuvaiheen käyttäjiä ja tarjolla olisi ensimmäisen vaiheen hoitoa. Kannabiksen myyntiä pitäisi myös erityisesti valvoa nuorten suosimissa paikoissa, kuten puistossa ja koulujen läheisyydessä.

123 Nuori kokeilee alkoholia tai kannabista? Onko syytä huolestua?
Keskiviikko 11.1. klo 14 – 16