Takaisin

Sote-uudistuksen tilanne 50–50

Vuodet päättyvät ja uudet alkavat, mutta yksi ei kalenteria kumartele: sote-uudistus. Tammikuun puolivälin jälkeen odotellaan perustuslakivaliokunnan lausuntoa uusimmasta lainvalmistelusta.

Uudenmaan sote-ja maakuntauudistuksen valmistelija, hankejohtaja Teppo Heikkilä pysyy luonteelleen uskollisena eli optimistisena. Vaikka Uusimaa herättää suuria intohimoja ja alueeseen kohdistuu ehkä vielä muutakin maata tymäkämpi turbulenssi, Heikkilä on valmistautunut uudistuksen toteutumiseen.

– Niille poliitikoille, jotka ovat jopa halunneet keskeyttää koko valmistelun Uudellamaalla, olemme sanoneet, että sekin riski tässä on otettava, että lait menevätkin läpi. Olemme tehneet asioita koko ajan sillä otteella, että lait hyväksytään, mutta olemme myös valmiita siihen, ettei niin käykään. Tällä hetkellä arvioin lakien läpimenon todennäköisyyden olevan melko tasan 50–50, mutta tuntuma vaihtelee lähes päivittäin, Heikkilä kuvailee.

Hän muistuttaa, että suuri uudistus ei koskaan mene läpi kerralla eikä kuohuitta.

– Edellinen suuri sote-myllerrys tapahtui 1960-70-luvuilla, kun sairausvakuutuslaki ja kansanterveyslaki kirjoitettiin. Sairausvakuutuslaistahan tehtiin ensimmäisiä ehdotuksia jo 1920-luvulla. Kansanterveyslain vastustus oli kiivasta 50 vuotta sitten, kuten se tuntuu olevan nytkin. Myrskyn silmässä on onneksi saanut tehdä töitä melko rauhassa.

Heikkilä on miettinyt paljon sote-palvelujen vaikuttavuutta ja laatua. Maailma monimutkaistuu, hoitoja tulee jatkuvasti lisää, mutta terveydenhuollon resurssit eivät kulje läheskään samaa tahtia. 

– Pitäisi pian päästä siihen, että resurssit käytetään vaan hoitoihin, jotka ovat aidosti vaikuttavia. Jokainen alan ammattilainen tietää pääpiirteissään, mitä tarkoittaa kustannusvaikuttava hoito, mutta sen objektiivinen mittaaminen on vaikeaa.

Heikkilän mukaan uudistuksia on joka tapauksessa tehtävä pian: nykyisessä järjestelmässä on selviä rakenteellisia ongelmia, jotka eivät odottelemalla katoa.

Sote-uudistuksen tuoreimmista kuulumisista lisää perjantaina 11.1.2019 kurssilla ”Sote-palveluiden laatu ja vaikuttavuus” (312). LT Teppo Heikkilä pohtii luennossaan muun muassa sitä, kuka vastaa uudessa sote-mallissa terveyspalvelujen laadusta, järjestäjä vai tuottaja.

Sote- ja maakuntauudistusta puretaan myös keskiviikkona 9.1.2019 kurssilla ”Ohjaamisen uudet mekanismit tulevassa sotessa” (117).