Takaisin

Suun tulehdukset uhkaavat terveyttä

Viimeisten kymmenen vuoden aikana on saatu runsaasti uutta tutkimustietoa suun alueen tulehdusten yhteyksistä yleiseen terveydentilaan.

Huono suunterveys on yksi riskitekijä mm. valtimokovettumataudin sekä sydän- ja aivoinfarktin taustalla. Lisäksi hampaiston infektiot huonontavat monen kroonisen sairauden, kuten reuman ja diabeteksen hoitotasapainoa.

Diabetes lisää hampaiden kiinnityskudossairauden eli parodontiitin riskiä noin 2–3-kertaiseksi. Parodontiitin riski kasvaa, jos suuhygienia on puutteellista tai diabeteksen hoitotasapaino on huono.

– Parodontiitin hoidolla on osoitettu olevan diabeteksen hoitotasapainoa parantava vaikutus. Diabetesta sairastavan tulisikin huolehtia siitä, että suu on tulehdusvapaa, valottaa professori Tellervo Tervonen Oulun yliopistosta.

Suun kroonisten infektioiden on todettu liittyvän myös varusmiesten hengitystieinfektioiden yleisyyteen ja tiheyteen, vauvojen alhaiseen syntymäpainoon ja keuhkokuumeiden määrään vanhuksilla. On myös esitetty, että suun krooninen infektio voisi toimia pitkään etsittynä tuntemattomana reumaa laukaisevana tekijänä henkilöllä, jolla on sairauteen perinnöllinen alttius.

– Suun tulehdukset voivat levitä suoraan verenkierron välityksellä, immunologisten mekanismien kautta ja mahdollisesti myös endotoksiinien välityksellä, kertoo dosentti Anna Maria Heikkinen Helsingin yliopistosta.

– Pahimmillaan suun tulehdukset voivat aiheuttaa esimerkiksi verenmyrkytyksen, sydämen sisäkalvon tulehduksen (endokardiitin), nikamatulehduksen tai paiseita muualla elimistössä, kuten aivoissa, keuhkoissa, vatsaontelossa ja maksassa. Näin vakavat tapaukset ovat onneksi harvinaisia, toteaa EHL, LL, Terveystalon suunterveyden ylilääkäri Tanja Ketola-Kinnula.

Kurssi Suun tulehdukset – uhka terveydelle (115) Messukeskuksessa keskiviikkona 9.1. klo 13.30