Takaisin

Uusia keinoja toiminnallisten häiriöiden hoitoon

Toiminnalliset oireet haastavat perinteisen sairauskäsityksen. Uusi tieto on tarpeen, jotta oireista kärsiviä potilaita voidaan auttaa.

Toiminnallisista häiriöistä on puhuttu vuosia, mutta niiden hoito on ollut toistaiseksi haastavaa. Tutkimustieto on ottanut viime vuosina aimo harppauksen eteenpäin, kun toiminnallisten häiriöiden mekanismeja on opittu tuntemaan aiempaa paremmin.

– Toiminnallisia häiriöitä on varmasti ollut aina. Tutkittua tietoa on kertynyt paljon viime aikoina, joten meillä on vihdoin aiempaa parempia mahdollisuuksia kehittää myös niiden hoitoa, kertoo Työterveyslaitoksen ylilääkäri Kirsi Karvala.

Karvala vetää keskustelua Lääkäri 2019:n Toiminnalliset häiriöt – tuumasta toimeen! -kurssilla. Kurssille on saapumassa vankka asiantuntijajoukko, joilla on paljon kiinnostavaa asiaa ja uutta tutkimustietoa.

– Esimerkiksi belgialainen psykologian professori Omer van den Bergh on kokeellisen tutkimuksen keinoin pystynyt selvittämään oireiden syntymekanismeja. Kurssi tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä kuulemaan alan viimeistä tietoa.

Kurssilla kuullaan myös muun muassa psykiatrian erikoislääkäriä ja psykoterapeutti Ben Furmania ja Heli Väisästä.

– On kiinnostavaa kuulla keinoista hoitaa toiminnallisia häiriöitä. Väisäsellä on mielenkiintoisia kokemuksia siitä, miten sisäilmasta vaikeasti oireilevia potilaita voidaan auttaa hyvinvointivalmennuksen keinoin.

Kurssi sopii kaikille lääkäreille.

– Toiminnalliset häiriöt näkyvät sekä yleislääkärin että erikoislääkärin vastaanotolla.

Karvala huomauttaa, että tietoa toiminnallisten häiriöiden hoitokeinoista on olemassa, mutta se ei ole vielä siirtynyt hoitokäytännöiksi.

– Meillä ei ole toistaiseksi hoitopolkuja. Uusi tieto on tarpeen, jotta pystymme määrittelemään, miten ihmisiä kulloinkin hoidetaan.

 

Toiminnalliset häiriöt – tuumasta toimeen! -kurssi (104) keskiviikkona 9.1. klo 8.15.