Takaisin

Tietopaketti erikoistumisen myllerryksestä

Vastavalmistuneita lääkäreitä tulee pian olemaan selvästi enemmän kuin erikoistumispaikkoja.

Lähitulevaisuudessa työmarkkinoille tulee vuosittain noin 900 uutta lääkäriä, kun kaikki Suomessa valmistuneet ja Suomeen palanneet ulkomailla opiskelleet saavat lääkärinluvan. Erikoistumispaikkoja ei kuitenkaan välttämättä riitä kaikille.

Suomessa tarvitaan arviolta 600 uutta erikoislääkäriä vuosittain. Miten erikoistumispaikat jaetaan, kun vastavalmistuneita lääkäreitä on puolet enemmän kuin paikkoja? Iso kysymys, jota Lääkäriliitto miettii kuumeisesti.

– Tietyillä aloilla on jo nyt suuri paine, sillä erikoistumaan haluavia on selvästi enemmän kuin paikkoja. Toisaalta monilla erikoisaloilla kaivataan nuoria lääkäreitä, joten hyviä mahdollisuuksia erikoistumiseen ilman muuta jatkossakin on, sanoo koulutuspäällikkö, LT Sami Heistaro Lääkäriliitosta.

Heistaro kehottaakin miettimään, lukitseeko oman suosikkialansa mielessään kovin tiukkaan vai laajentaisiko perspektiiviä sen suhteen. Kokeilemalla voi löytää aarteen. Kiinnostavia työtilaisuuksia voi löytyä myös esimerkiksi lääkärintyön ja teknologian rajapinnasta.

Ensi vuonna alkava valtakunnallinen erikoistumiskoulutuksen valintamenettely auttaa paremmin yhdistämään toiveet ja tarpeet, kun yliopistot ja työnantajat alkavat tehdä tiiviimpää yhteistyötä. Kun oikeus erikoistumiseen on saatu, sen on jatkossa tarkoitus taata myös erikoistumispaikka, jossa koulutuksen laatuun on kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota.

– Valintamenettely ja erityisesti työkokemuksen ja tiedemeriittien osuus valinnassa on herättänyt huolta opiskelijoissa. Niistä kaikista keskustellaan intensiivisen kurssipäivän aikana, mutta jo nyt haluan sanoa, että liika huolehtiminen ei ole tarpeellista. Kannattaa katsoa tulevaisuuteen luottavaisin mielin ja tehdä asioita, joista on itse kiinnostunut. Oma paikka löytyy varmasti ennemmin tai myöhemmin. 

Heistaron mukaan kotimaisten tiedekuntien sisäänottomääriä tulisi kuitenkin välittömästi laskea.

Lisää aiheesta kurssilla ”Liikaa vain liian vähän lääkäreitä – miten mitataan koulutuksen laatu?” (217) torstaina 10.1.2019.