Takaisin

Probiootteja ärtyvän suolen oireyhtymään?

Ärtyvä suoli vaivaa kymmentä, jopa kahtakymmentä prosenttia suomalaisista, määritelmästä riippuen.

Varsin yleiseen vaivaan on kehitetty FODMAP-ruokavalio, jossa rajoitetaan paksusuolen alkuosassa fermentoituvia hiilihydraatteja. Mikä neuvoksi, jos FODMAP-ruokavalio ei tunnu auttavan?

– Varsinaista taikasanaa oireyhtymän hoitoon ei vielä ole, mutta probiootteja tutkitaan nyt paljon, samoin suoliston mikrobiomin yhteyttä oireyhtymään. Näistä aion puhua vatsavaivakurssilla tarkemmin, kertoo LT Jari Punkkinen HUS:sta, Porvoon sairaalasta.

Vaikka täsmälääkettä ei ole, hoitovaihtoehtoja löytyy.

– Oireyhtymää hoidetaan oireenmukaisesti hankalimman oireen, kuten vatsakivun, ripulin tai ummetuksen mukaan. Potilasta voi aina hoitaa, Punkkinen muistuttaa.

Jari Punkkisen luennon ”Mitä tehdä, kun FODMAP-ruokavaliokaan ei auta” lisäksi vatsavaivakurssilla tarkastellaan ylävatsavaivoja, kuten dyspepsiaa ja refluksitautia. Päivän aikana selviää, milloin refluksioireinen potilas tulisi lähettää leikkaukseen ja mitä protonipumpun salpaajan pitkäaikaisessa käytössä pitää huomioida.

Kurssin muita aiheita ovat muun muassa haiman vajaatoiminta ja kystiset tuumorit, lapsen helikobakteeri, anemia ja tähystys sekä peräpukamien hoito. Mitä tiedetään ulosteensiirrosta? Entä tarvitseeko akuutti mahasuolikanavan verenvuoto aina päivystyslähetteen?

Tehokas täsmäkurssi ”Vatsavaivaa koko päivän ajaksi” (204) torstaina 10.1.2019.