Takaisin

Ferritiiniarvot kiinnostavat yhä useampaa potilasta

Moni potilas marssii lääkärin vastaanotolle toiveenaan saada omat ferritiiniarvonsa mitattua. Miksi ferritiinistä tuli äkkiä uusi musta?

Kasvava joukko suomalaisia on kiinnostunut viime vuosina omista ferritiiniarvoistaan, ja moni potilas osaa epäillä itse raudanpuutetta ennen kuin lääkäri on edes ehtinyt ehdottaa arvojen mittaamista.

Sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri Tom Pettersson muistuttaa, että ferritiiniarvojen mittaus on sinänsä vanha asia. Syy potilaiden innostukseen johtuu paitsi sosiaalisen median ja uutislehtien keskusteluissa myös lääkkeiden kehittymisessä.

– Markkinoille on tullut viime vuosina useita suun kautta otettavia rautavalmisteita ja rautainfuusiovalmisteita, joilla on aiempaa vähemmän sivuvaikutuksia. On silti hyvä muistaa, että suonensisäisten valmisteiden käyttöön liittyy aina riskejä.

Petterson muistuttaa, että muuten terveelle henkilölle raudanpuutteen hoidossa käytetään aina ensisijaisesti suun kautta otettavia tablettimuotoisia tai nestemäisiä rautavalmisteita.

– Olisi tärkeää, että hoitokäytännöt olisivat yhteneväisiä koko maassa raudanpuuteanemian ja raudanpuutteen suhteen. Lisäksi ferritiiniarvoja olisi tärkeä oppia tulkitsemaan oikein.

Hän huomauttaa, että ferritiini on kaiken kaikkiaan hyvä raudanpuutteen mittari.

– Toisaalta tulehduksellista sairautta sairastavalla voi olla raudanpuute vaikka ferritiiniarvo olisikin viitealueella.

 

Mistä ferritiini kertoo, mitä johtopäätöksiä ferritiiniarvoista voidaan vetää ja miten raudanpuutetta ylipäätään kannattaa hoitaa?

Ferritiini käytännössä: teoriaa potilastapausten lomassa (kurssi 311, kaikille avoin) perjantai 11.1. klo 8:30.