Takaisin

Mistä vanhuksen päihdeongelman tunnistaa?

Suomessa on miljoona iäkästä ihmistä, ja vanhusten määrä kasvaa edelleen. Päihdeongelma koskettaa eri tavoin sekä nuorempia että vanhempia ikäihmisiä.

Alkoholihaittoja on vanhemman väen keskuudessa yhä enemmän, sillä alkoholin sietokyky vähenee iän myötä.

Ongelman tiedostaminen ei ole helppoa, eikä lääkärin tule aina ensimmäisenä epäiltyä päihdeongelmaa, jos vanhus käyttäytyy vastaanotolla sekavasti. Vanhuspsykiatrian professori Hannu J. Koponen huomauttaa, että kyse on isosta ongelmasta.

– Asia koskettaa eri tavoin nuorempia ja vanhempia vanhuksia. Ongelma vaihtelee paljon maan sisällä. Lisäksi moni lääkäri tunnistaa päihdeongelman kärkkäämmin nuoremmalla kuin vanhemmalla ihmisellä.

Lääkäripäivien Vanhusten päihdeongelmat -kurssilla opitaan päihdeongelman tunnistamista, kuullaan kotihoidon näkökulmaa ja pohditaan, mitä ongelmalle voidaan tehdä.

– Kurssin tavoitteena on löytää keinoja vanhuksen päihdeongelman tunnistamiseen päivittäisessä työssä ja tutustua erilaisiin hoitomahdollisuuksiin, Koponen vinkkaa.

Koponen huomauttaa, että myös asenteet vaikuttavat siihen, miten lääkärikunta suhtautuu ikäihmisten alkoholin käyttöön.

– Aikoinaan ajateltiin, että vanhainkotielämään kuuluu se, että keinutuolissa nautiskellaan sherryä. Tosiasiassa jo yksi tai kaksi annosta päivässä on vanhukselle suurkulutuksen rajalla.

Vanhusten päihdeongelmat -kurssi (101) keskiviikkona 10.1. klo 8.15.