Takaisin

Klassikot ovat aina ajankohtaisia

Vatsavaivat, väsymys, jokalääkärin kirurgia. Toiminnalliset häiriöt, traumatologia ja sote. Siinä viime vuosien Lääkäripäivien suosituimpia kursseja. Mukana TOP 5 -listoilla on myös klassinen ja huippusuosittu kandikurssi, joka luonnollisesti järjestetään tälläkin kertaa.

Lääkäripäivät on itsessään jo melkoinen klassikko. Pienimuotoiset täydennyskoulutuspäivät järjestettiin Säätytalossa vuonna 1939 ja sanasta Lääkäripäivät on maininta ainakin vuodelta 1949. Lääkäri 2019 voisi siis tämän perusteella olla komea 70. tai 80. juhlavuoden tapahtuma, jota juhlitaan tuoreen tiedon ja osaamisen intohimon äärellä.

Vuonna 1973 järjestettiin ensimmäiset uusimuotoiset Lääkäripäivät, jonka taustalla on tältäkin vuodelta tuttu kolmikko: Suomen Lääkäriliitto, Finska Läkaresällskapet ja Lääkäriseura Duodecim. Paljon on muuttunut, mutta perusperiaate on pysynyt samana. Lääkäripäivien tarkoitus on tarjota jatko- ja täydennyskoulutusta tavalla, jossa lääkärit kokoontuvat fyysisesti yhteen, voivat kysyä ja keskustella.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halilaa ilahduttaa kandikurssin saama suosio. Se istuttaa nuoriin ajatuksen, että lääkärin ammattiin kuuluu jatkuva kouluttautuminen.

Myös Lääkäripäivien avajaispuheella voi olla suurta yhteiskunnallista merkitystä.

– Siinä voi nostaa esiin uusia avauksia, kuten tapahtui potilasvakuutuslain ja hoitotakuulain kohdalla.

Näyttelyssä nähdään nykyisin aiempaa enemmän työnantajayrityksiä.

– Ensin mukaan tulivat vuokralääkäriyritykset, nyt mukana on myös julkisen sektorin työnantajia. Näkyvyys Lääkäripäivillä on tärkeä imagotekijä, Halila arvioi.

Näyttelyalueella sijaitsevalla Lääkäritorilla voi tavata kasvokkain muun muassa liiton lakimiehiä, yhdistysten ihmisiä ja Lääkärilehden toimitusta.

Lääkäripäivät on maailman mittakaavassa uniikki tapahtuma, jossa käsitellään koko lääkärikunnalle yhteisiä aiheita, kuten terveyspolitiikkaa, etiikkaa ja itsensä kehittämistä. Tapahtumassa voi järjestää myös eri erikoisalojen rajapintoja yhdistäviä kursseja, kuten esimerkiksi gynekologit ja lastenlääkärit ovat raskauden ja vastasyntyneiden hoidosta järjestäneet.

Hannu Halila on osallistunut Lääkäripäiville 1980-luvun alusta asti, jolloin hän opiskelijana toimi saliavustajana.

– Espoon Otaniemessä lipsuteltiin pikkukengissä pakkasessa, sillä tapahtuma oli ripoteltu eri rakennuksiin. Nykyiset Messukeskuksen tilat ovat varsin mukavat. Uskon, että Lääkäripäiville on tarvetta jatkossakin, sillä pirstoutuvassa maailmassa tarvitaan kaikkia kokoavaa tilaisuutta. Toivotan kollegat erittäin tervetulleiksi tammikuiseen tapahtumaan!

– – –

Kandikurssi Eväitä päivystykseen (223) torstaina 10.1. Vatsavaivoista luvassa kattava tietopaketti keskiviikkona 9.1. (kurssi 204).

Torstaina tarjoillaan kirurgian ”survival kit” päivystäjille (211) ja käytännön traumatologiaa muun muassa polven kierukkavaurioiden ja käden jännevammojen näkökulmasta (225).

Toiminnallisia häiriöitä pohditaan monipuolisesti keskiviikkona (104) ja sote-palveluiden laatua perjantaina (312). Lisäksi sote-uudistuksesta on luvassa tiukkaa sanataistoa torstaina, jolloin suurimpien puolueiden edustajat istuvat Terveyspoliittiseen paneeliin.