Kaikki uutiset

Matti Äyräpään palkinto Mikael Knipille

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt vuoden 2017 Matti Äyräpään palkinnon Helsingin yliopiston lastentautien professori Mikael Knipille. Professori Knip on yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa tehnyt merkittäviä löydöksiä tyypin 1 diabeteksen syntyyn vaikuttavista tekijöistä.

– Professori Mikael Knip on koko uransa pyrkinyt yhteen erittäin tärkeään tavoitteeseen: lapsuusiän diabeteksen syntytapojen selvittämiseen ja ehkäisykeinojen löytämiseen. Hän on tunnistanut väestössämme esiintyvän tärkeän ja vaikean haasteen ja lähestynyt sen ratkaisua johdonmukaisen ja pitkäjänteisen tieteellisen työn kautta, toteaa palkinnon perusteluista Duodecim-seuran hallituksen puheenjohtaja, professori Markku Savolainen.

Professori Knipin elämäntyö lasten ja nuorten diabeteksen ehkäisemiseksi on ollut merkittävä. Hän on toteuttanut ja johtanut useita laajoja lasten ja nuorten diabetesta koskevia kansallisia ja kansainvälisiä tutkimushankkeita. Hankkeiden avulla on opittu tunnistamaan mekanismeja, jotka saattavat johtaa tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen, esimerkiksi imeväisen ruokavalio, enterovirusinfektiot ja suoliston mikrobiomin kehittyminen. Knip on myös johdonmukaisesti testannut mahdollisia ehkäisykeinoja sairauden pysäyttämiseksi.

Viime vuosina professori Knip on keskittynyt erityisesti suoliston mikrobiomin roolin tutkimiseen, ja merkittävä tieteellinen läpimurto saavutettiin hiljattain, kun suomalaisten imeväisten suoliston mikrobiomista voitiin tunnistaa spesifisiä komponentteja, jotka altistavat autoimmuniteetin kehittymiseen. Hankkeen toteutumisessa professori Knipin rooli on ollut ratkaisevan tärkeä.

Tutkimustyönsä ohella Knip on kouluttanut kokonaisen sukupolven lääkäreitä ja tutkijoita. Hän on toiminut asiantuntijana useissa kansallisissa ja kansainvälisissä luottamustehtävissä. Knipille on myönnetty tutkimustyöstään lukuisia tunnustuksia ja palkintoja.

Knip työskentelee ylilääkärinä HYKS:n lastenklinikalla sekä projektipäällikkönä TAYS:n lastenklinikalla. Lisäksi hän on Diabetes- ja lihavuustutkimusohjelman johtaja Helsingin yliopistolla ja Suomen Akatemian Molekylaarisen systeemi-immunologian ja fysiologian huippuyksikön johtaja.

Knip on myös Diabetesliiton ja diabetesyhdistysten perustaman Diabetestutkimussäätiön puheenjohtaja. Hän on toiminut säätiössä vuodesta 2000.