Kaikki uutiset

Lääkäripäivien klassikko jo 40. kerran

Lääkehoidon ajankohtaisia kysymyksiä -kurssi täyttää 40 vuotta. Kurssin ajankohtaisuus on säilytetty, mutta laajan yleiskatsauksen sijaan nyt pureudutaan yhteen tai korkeintaan muutamaan tärkeään teemaan.

Vuonna 1977 Suomen presidenttinä on Urho Kekkonen. Miss Suomeksi valitaan Armi Aavikko. Radiossa soivat Yes sir, I can boogie ja R-a-k-a-s. Tupakan mainostaminen on sallittua.

Samana vuonna Lääkäripäivillä järjestetään ensimmäistä kertaa kurssi Lääkehoidon ajankohtaisia kysymyksiä.

Johtaja Erkki Palva lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta osaa parhaiten kuvata 40-vuotiaan kurssin vaiheita.

– Tuolloin 1977 ideana oli perusterveydenhuollon lääkäreille suunnattu kurssi, jossa pääsee päivittämään tietojaan, kuinka isojen kansantautien lääkehoitoa tulisi toteuttaa.

Kurssin syntyyn vaikutti vahvasti Lääkintöhallituksen ja Kansaneläkelaitoksen lääkeinformaatioyhteistyö, joka käynnistyi 1970-luvun puolivälissä.

– Yhteistyön ensimmäinen tuotos oli Kapseli-sarja, Lääkintöhallituksen ja sittemmin Lääkelaitoksen ja Kansaneläkelaitoksen yhdessä toimittama lääkehoitosuositussarja terveydenhuollon ammattilaisille. Mukana olivat nyt jo edesmenneet Juhana E. Idänpään-Heikkilä Lääkintöhallituksesta sekä Eero Tuomi ja Timo Klaukka Kelasta.

Tavoitteena tehokas lääkehoito

40 vuotta sitten hallitusohjelmassa ei vielä puhuttu rationaalisesta lääkehoidosta, mutta kurssin tavoitteet olivat täsmälleen samat kuin nytkin: tehokkaan ja kustannusvaikuttavan lääkehoidon edistäminen.

Vuosien saatossa kurssin tavoitteet ovat pysyneet perimmältään samoina, vaikka itse lääkehoidossa on tapahtunut isojakin muutoksia.

– Joidenkin sairauksien koko kuva on muuttunut, esimerkkinä pohjukkaissuolen haavanhoito. Neljä vuosikymmentä sitten annettiin oireenmukaista hoitoa, koska syytä ei tiedetty. Vakavimmat tapaukset ohjattiin kirurgiseen hoitoon. Kun ymmärrettiin, että kyseessä on helikobakteerin aiheuttama sairaus, hoitokonsepti muuttui täysin toisenlaiseksi. Myös reuman hoito oli 1970-luvulla oireenmukaista. Nyt on päästy sairauden kulkuun vaikuttavaan lääkehoitoon.

”Ette kai aio lopettaa?”

Kymmenisen vuotta sitten Kelan ja lääkelaitoksen edustajat puntaroivat kurssin tulevaisuutta.

– Pohdimme tuolloin, onko konsepti jo aikansa elänyt. Kevättalvella emme sitten jättäneet ohjelmaesitystä.

Ei mennyt kauaakaan, kun Lääkäripäivien ohjelmaryhmästä otettiin yhteyttä ja kysyttiin, että ette kai aio lopettaa.

– Päätimme sittenkin jatkaa.

Kurssi on vetänyt ison salin täyteen väkeä alusta asti.

– Pedagogisesti konservatiivinen luentomalli toimi kauan, ja palaute on ollut hyvää.

Kurssi toteutettiin pitkään kokopäiväisenä. Vasta viime vuosina kestoa on rajoitettu puoleen päivään, ja aihepiirejä on vain yksi tai korkeintaan muutama.

– Laaja peruskatsaus lääkehoitoon ei enää houkuttele. Viime vuosina aloitetulla muutoslinjalla kannattaa edetä, Palva toteaa.

Muutamaan aiheeseen keskittyminen ja vuorovaikutuksen lisääminen saa Palvalta kannatusta. Lääkehoidon ajankohtaisuus ei vähene.

– Lääkkeet ovat monissa sairauksissa merkittävä työkalu, joka maksaakin jonkin verran. Optimaalinen hoito tarvitsee sopivat lääkkeet. Lääkekehitys myös uudistuu. Näyttää siltä, että nopein kehitys tapahtuu syöpätautien hoidossa.

226 Lääkehoidon ajankohtaisia kysymyksiä 40. kerta
torstaina 12.1.2017 klo 13.30–16.30