Avoin priorisointi tulee ─ tavoitteena terveyshyödyn maksimointi

Valtioneuvoston asettama terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (PALKO) määrittelee Suomen terveydenhuollon julkisesti rahoitettua palveluvalikoimaa. Palveluvalikoima sisältää julkisen terveydenhuollon palvelut ja yksityiset palvelut, joihin saa sairausvakuutuksen sairaanhoitokorvauksen (Kela-korvaus).

PALKO antaa suosituksia siitä, mitkä tutkimukset sekä hoito- ja kuntoutusmenetelmät kuuluvat terveydenhuollon palveluvalikoimaan Suomessa. Tavoitteena ovat mahdollisimman hyödylliset, turvalliset ja kustannusvaikuttavat terveydenhuollon menetelmät. Suosituksia antaessaan PALKO ottaa huomioon tutkimustiedon ja muun näytön sekä terveydenhuollon eettiset ja järjestämiseen liittyvät näkökohdat.

Perustuslain 19 § mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Terveydenhuoltolain 7 a § mukaan palveluvalikoimaan kuuluvat lääketieteellisesti ja hammaslääketieteellisesti perusteltu sairauksien ennaltaehkäisy, sairauden toteamiseksi tehtävät tutkimukset sekä taudinmääritys, hoito ja kuntoutus. Laeissa ei kuitenkaan tarkemmin määritellä, mitä riittävillä palveluilla, lääketieteellisesti tai hammaslääketieteellisesti perustellulla tarkoitetaan. PALKOn onkin tulkittava näitä arvosidonnaisia käsitteitä palveluvalikoimaa määritellessään.

Ensimmäisen toimintavuotensa aikana PALKO on linjannut palveluvalikoiman määrittelyn perusteita ja prosesseja sekä antanut lausuntoja palveluvalikoiman soveltamisesta ja sen määrittelyn periaatteista. Ensimmäisen varsinaisen suosituksensa PALKO antoi 10.12.2015. Sen mukaan silmänpohjan kostean ikärappeuman (AMD) silmänsisäinen hoito bevasitsumabilla (kauppanimi Avastin®) kuuluu Suomen julkisesti rahoitettuun terveydenhuollon palveluvalikoimaan. Lisäksi valmistelussa on mm. suun terveydenhuoltoon ja tuki- ja liikuntaelinsairauksiin liittyviä suosituksia.

Johtopäätöksiä PALKOn alkutaipaleelta:

* Palveluvalikoiman määrittely on arvosidonnaista.

* Eettisten näkökohtien huomiointi on keskeistä.

* Palveluvalikoiman suhde säädöksiin ja muuhun kansalliseen ohjaukseen vaatii selventämistä.

* Riittävien palveluiden turvaaminen jokaiselle edellyttää kokonaistaloudellisuutta eli sitä, että käytettävissä olevilla voimavaroilla tuotetaan mahdollisimman paljon terveyshyötyä mahdollisimman monelle. Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa taloudellisten seikkojen huomioinnin palveluvalikoiman määrittelyssä kuitenkin vain rajoitetusti.

Lisätietoja

www.palveluvalikoima.fi
PALKOn pääsihteeri Jaana Leipälä, p. 0295 163 073, email jaana.leipala@stm.fi
PALKOn erityisasiantuntija Reima Palonen, p. 0295 163 090, email reima.palonen@stm.fi