Tohtori, voinko matkustaa?

Et ole enää nuori ja perusterve. Silti haluat lähteä matkaan. Menet kysymään sinua hoitavalta lääkäriltä, voitko matkustaa. Älä tee sitä vaan sen sijaan yritä eri lähteistä saada tietoja siitä, mitä voi tapahtua, jos joka tapauksessa päätät lähteä. Lääkärisi antamalla matkustusluvalla ei joskus ole mitään merkitystä. Se ei sido lento- tai vakuutusyhtiötä. Päätöksen matkaan lähtemisestä voit tehdä vain sinä itse ja sinä myös kannat vastuun seurauksista.

Henkilö, joka matkaan lähtiessään ei ole täysin terve, ottaa paitsi lääketieteellisiä myös taloudellisia riskejä. Jos sairauden tutkimukset tai hoito ovat kesken ennen matkaa, se kannattaa perua. Jos lennon aikana arvioidaan tarvittavan erityistoimia (esim. lisähappea), lentoyhtiölle tulee ennalta toimittaa selonteko matkustajan terveydentilasta. Jos olemassa oleva sairaus odottamatta pahenee matkan aikana, vakuutuksen korvattavuus on rajoitettu.

Tosiasiat on tunnustettava – ennemmin tai myöhemmin

Loma toki piristää mieltä. Lämpö ja valo tuntuvat tervehdyttävän kehoakin. Matkustaminen aiheuttaa kuitenkin aina ylimääräistä rasitusta. Kokonaismatkustamisaika on todellisuudessa työtä: helposti yli 12 tuntia. Perilläolokaan ei ole vain lepoa: on retkiä ja aterioilla kuluu alkoholia usein paljon enemmän kuin kotona. Tämä kaikki voi olla liikaa kroonisesti sairaalle, joka ennen matkaa oli oireeton.

Mikä tahansa sairaus voi puhjeta matkan aikana eikä korkeatasoinen hoito ole itsestäänselvyys, vaikka vakuutukset olisivatkin kunnossa. Onnettomuuksia sattuu myös ulkomailla. Toki täytyy uskaltaa elää, mutta riskit on silti hyvä tiedostaa ennalta. Vakuutusehtoihin ei vaikuta se, että vahinkoja ei ole koskaan aikaisemmin sattunut.

Lentomatkan pelisäännöt

Lennon aikana happeutuneisuus huononee: terve ei sitä huomaa, mutta keuhko- tai sydänsairas alkaa helposti oirehtia. Jos välikorva on tulehtunut, korvakipu varsinkin laskeutumisen aikana voi olla kova. Kookas ihminen istuu ahtaasti, ja liikkumattomuus altistaa alaraajan syvälle laskimotulpalle. Näin erityisesti silloin, kun matkustusaika on pitkä ja matkustaja ennen matkaa on mistä tahansa syystä ollut jalkeilla hyvin vähän.

Jos lentomatkan aikana arvioidaan tarvittavan mitä tahansa erityisjärjestelyjä, tulee käydä ajoissa lääkärin vastaanotolla ja yhdessä hänen kanssaan täyttää lentoyhtiön haluama selvitys matkustajan terveydentilasta. Perussääntö on, että kukaan ei saa ylimääräistä huolenpitoa kabiinihenkilökunnalta eikä esim. lisäpaikkaa anneta ilmaiseksi. Vaikka matkustaja olisi oman lääkärinsä mukaan lentomatkustuskelpoinen, lentoyhtiön asiantuntijalääkäri voi silti evätä matkan tai edellyttää lisäjärjestelyjä (esim. kannettavan happirikastimen). Koneen hätähappijärjestelmää ei ole tarkoitettu ennalta sairaaksi tiedetyn vaan vasta matkan aikana odottamatta sairastuneen matkustajan käytettäviksi.

Vakuutuksen korvausrajoitukset

Jos matkustajan tiedetään ennen matkan alkamista oirehtineen tai hänen sairautensa hoito on kesken ja hän kohteessa joutuu turvautumaan samasta syystä lääkärin apuun, vakuutus ei korvaa mitään.

Jos matkustajalla on krooninen sairaus, joka ennen matkaa on hyvässä hoitotasapainossa, mutta sitten matkan aikana odottamatta pahenee, vakuutus korvaa sairauden edellyttämää välttämätöntä hoitoa enintään 7–14 vrk ja tämän jälkeen ei mitään. Jos matkustaja sairautensa tähden ei voi palata omalla lennollaan tai tarvitsee paluulle joitakin erityisjärjestelyjä (esim. saattajan tai lisäpaikan), hän joutuu itse maksamaan kaikki tästä aiheutuvat kustannukset. Matkustusluvan antanut lääkäri ei useinkaan tule ajatelleeksi tai tiedä matkustajavakuutuksen ehtoja. Parhaat ohjeet vakuutuksen rajoituksista saa kysymällä korvauskäsittelijältä – ei vakuutusten myyjältä.

LL Ari Kinnunen
050 1432
ari@ema.fi