Hyvän Tiedon Omena -palkinto tutkimusprofessori Timo Partoselle

Terveystoimittajat ry:n tunnustuspalkinto Hyvän Tiedon Omena myönnettiin tänä vuonna tutkimusprofessori Timo Partoselle tunnustuksena hyvästä yhteistyöstä terveystoimittajien kanssa.

Lääketieteen tohtori Timo Partonen on kertonut meille paljon nukkumisen tärkeydestä. Uni on yhtä merkittävää kuin ravinto ja liikkuminen. Me emme malttaisi mennä ajoissa nukkumaan, mutta Partonen jaksaa perustella tieteen avulla yhä uudelleen, miksi niin pitäisi kiireisessä ja kiinnostavassakin elämässä kuitenkin malttaa tehdä.

Nuorten ja lastenkin uniongelmat alkavat olla yleisiä. Tätäkin asiaa Partonen käsittelee vuonna 2014 julkaisussa kirjassaan Lisää unta – kiireen lyhyt historia. Partosen mukaan urheiluseurojen pitäisi aikaistaa lasten ja nuorten harrastusaikoja iltapäivään tai alkuiltaan. Tunti ennen nukkumaanmenoa olisi Partosen mukaan pyhitettävä nukkumiseen.

Partonen työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella Helsingissä. Hän väitteli lääketieteen tohtoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1996 aiheenaan kaamosmasennus. Hän on myös psykiatrian dosentti Helsingin yliopistossa. Viime vuonna hänelle myönnettiin Maud Kuistialan palkinto muun muassa hänen ansioistaan innostavana opinnäytetyön ohjaajana.

Unen lisäksi Partosta on haastateltu erityisen paljon myös toisesta, yhtä paljon kaikkia kiinnostavasta aihepiiristä. Se on rakastuminen. Partonen on kertonut, miksi rakastumme, rakastummeko sattumalta ja miten kemia ja lääketiede voivat rakastumista selittää. Tuoreessa Duodecim-lehdessä Partonen kirjoittaa, että rakastuminen on kuin kukko, joka ei käskien laula, tai se on kuin uni, jota voimme houkutella mutta emme pakottaa.

Timo Partonen on terveystoimittajille arvokas asiantuntija. Hänen puoleensa on helppo kääntyä. Hän vastaa aina selkeästi, rauhallisesti ja ymmärrettävästi. Partosella on tapana kiittää yhteistyöstä, ja niin Terveystoimittajien yhdistyskin nyt haluaa tehdä.

Partosta on haastateltu kiireen kirouksen selättämisestä, mutta hän itse ei näytä olevan hektisyyden uhri. Helsingin yliopiston lehdessä haastateltu Partonen avaa rauhallisuutensa salaisuutta: Täytyy suunnitella mitä tekee ja varata sille riittävästi aikaa. Toisaalta kaikkea, mitä haluaisi tehdä, ei ehdi eikä tarvitsekaan ehtiä tehdä. Päivät, jolloin ei tarvitse tehdä mitään, ovat kullanarvoisia.

Jo 25. kerta

Terveystoimittajien tunnustuspalkinto, Hyvän Tiedon Omena, jaetaan vuosittain Lääkäripäivien yhteydessä. Palkinnon saajat ovat tehneet aktiivista ja tuloksellista yhteistyötä terveystoimittajien kanssa. He ovat käsitelleet terveystoimittajia kiinnostavia aiheita tavalla, joka on ollut selkeä, innostava tai yllättäväkin. Palkinto on taiteilija Riitta Nelimarkan serigrafiatyö.

Palkinnon ovat aiemmin saaneet:

2015 Taina Kinnunen
2014 Pertti Mustajoki
2013 Mikael Fogelholm
2012 Tytti Solantaus
2011 Liisa Keltikangas-Järvinen
2010 Merja Saarinen ja Antti Holopainen
2009 Raisa Cacciatore
2008 Eero Hirvensalo
2007 Juha Hänninen
2006 Hannu Lauerma
2005 Aila Tiitinen
2004 Kari Pylkkänen
2003 Aila Rissanen
2002 Lyly Teppo
2001 Sirkka-Liisa Kivelä
2000 Maimu Halonen
1999 Risto Pelkonen
1998 Tuula Tamminen
1997 Pentti Huovinen
1996 Antti Aro
1995 Outi Hovatta
1994 Harri Vertio
1993 Leena Palotie
1992 Jussi Huttunen

Lisätietoja:

Heljä Salonen
Terveystoimittajat ry:n puheenjohtaja
helja.salonen@ilmedia.fi
p. 040 720 6614